Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odídenci z Ukrajiny sa musia vysťahovať. Ďalšou fázou pomoci by malo byť začlenenie do spoločnosti
Zdielať na

Odídenci z Ukrajiny sa musia vysťahovať. Ďalšou fázou pomoci by malo byť začlenenie do spoločnosti

BRATISLAVA / Odídencov z Ukrajiny, ktorí pred vojnou našli útočisko v rekreačnom zariadení, čaká sťahovanie a namiesto nich tam prídu dovolenkári, ktorí si za pobyt zaplatia. Nie je to jediný prípad, kedy Ukrajinci uvoľňujú miesta aj v školských internátoch a v ďalších zariadeniach. Podľa organizácie Človek v ohrození nadišiel čas, aby sa prešlo od humanitárnej pomoci k ich začleneniu do spoločnosti.

Momentálne je areál Častej - Papierničky pre verejnosť zatvorený. Od vypuknutia vojny totižto slúži ako ubytovanie pre odídencov z Ukrajiny. Od Národnej rady dostali ultimátum, že sa do konca júna musia vysťahovať. 

"Nemáme to z čoho financovať. S odretými ušami ideme tak, že sme ich tam 3 mesiace prestravovali a ubytovali," tvrdí predseda národnej rady Boris Kollár. Navyše tri mesiace sú podľa Borisa Kollára dostatočné na aklimatizovanie sa. "Musí si každý uvedomiť, že prvú pomoc sme dali a tie tri alebo štyri mesiace mali na to, aby si našli prácu," dodáva Boris Kollár. Pravdou je, že mnohým sa to aj podarilo a väčšina rodín už toto ubytovanie v Častej - Papierničke ani nepotrebuje. 

Pomoc s ubytovaním pre Ukrajincov nekončí len v Častej - Papierničke, ale aj v mnohých zariadeniach po celom Slovensku. "Ide najmä o zariadenia, ktorých chod zabezpečovali školy a s príchodom letných prázdnin sa dostali do situácie, kedy nevedeli naďalej poskytovať stravovacie služby a riadny chod zariadenia a preto sa vyššie územné celky rozhodli presunúť ich do iných vlastných zariadení," informuje Petra Melikantová, zamestnankyňa komunitného centra neziskovej organizácie Človek v ohrození. 

Organizácia Človek v ohrození však zdôrazňuje, že aj keď je humanitárna pomoc pre vojnových utečencov stále dôležitá, nadišiel čas na ďalšiu fázu, a teda pomoc s integráciou a socializáciou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy