Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu. Jej medvieďatá budú zatiaľ sledovať
Zdielať na

Zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu. Jej medvieďatá budú zatiaľ sledovať

POPRAD / Medvedicu, ktorá navštevovala Pribylinu a Podbanské, usmrtil zásahový tím, pretože vykazovala známky agresívneho správania.

Medvedica s mláďatami sa pohybovala v okolí známych chatárskych oblastí vo Vysokých Tatrách. "Zásahový tím pre medveďa hnedého dnes, 24. júna, usmrtil problémovú medvedicu v lokalite Pribylina-Hrdovo v okrese Liptovský Mikuláš," informuje Kristína Bocková, hovorkyňa štátnej ochrany prírody.

V prípade tejto päťročnej medvedice šlo podľa zásahového tímu o rýchlo postupujúcu stratu plachosti, pretože vyhľadávala ľahko dostupnú potravu v blízkosti ľudí. "Pokiaľ by tento jedinec z populácie vyradený nebol, hrozilo by ďalšie páchanie škôd na majetku miestnych obyvateľov a riziko, že vyhľadávaním potravy v intraviláne spôsobí ujmu na zdraví človeka," tvrdí Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku. 

Podľa ochranárov nebolo možné umiestnenie problémovej šelmy do odchovného zariadenia, pretože išlo o jedinca navyknutého na voľný život v prírode. Vhodný by podľa nich nebol ani prípadný odchyt medvedice a jej premiestnenie, keďže s vysokou pravdepodobnosťou by sa do lokality vrátila alebo by svoje návyky a správanie opakovala aj v novej oblasti. "Medvede chodia po verandách a pozerajú sa aj do okien," informuje starosta Pribyliny Milan Kohút. Medvieďatá bude zatiaľ monitorovať zásahový tím s následným vyhodnotením ich správania.

Odstrel je najkrajnejším riešením

Odstránenie problémových jedincov medveďa hnedého z populácie považuje štátna ochrana prírody za najkrajnejšie riešenie v prípade neúčinnosti využitia všetkých dostupných preventívnych opatrení. Ďalšími preventívnymi opatreniami by mal byť všeobecný zákaz prikrmovania, ktorý navrhlo ministerstvo životného prostredia dať aj priamo do poľovného zákona. Pre obce, ktoré žijú v kontakte s karpatskou divočinou, pripravil rezort aj program Karpatské obce. Prostredníctvom neho si budú môcť zabezpečiť bezpečné kontajnerové stojiská, nástroje na plašenie medveďa a zabezpečenie úľov.

Strety s medveďmi majú na Podpoľaní na dennom poriadku. Na protest do Banskej Bystrice prišli ľudia z mnohých regiónov. Ľudia majú pocit, že štát ich volanie o pomoc nepočúva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy