Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Legendárna V3-ska Eliška na ceste okolo sveta. Prvú etapu veteránka zvládla
Zdielať na

Legendárna V3-ska Eliška na ceste okolo sveta. Prvú etapu veteránka zvládla

BRATISLAVA / V3-ska "Eliška" má za sebou prvú etapu cesty okolo sveta. Autor nápadu János Gaál a Pali Bácsi, ktorý auto nanovo poskladal, majú po prejdení viac ako 5 300 kilometrov zážitkov aj na knihu.

​Zatiaľ, čo svoju 50-ročnú V3-sku nechali zaparkovanú v Tbilisi, oni sa vrátili na Slovensko. Bez strachu, že by im Elišku niekto zobral. "Stojí na dobre stráženom mieste," povedal Pali Bácsi. A ľudí, ktorí ich vozidlo po ceste zo Slovenska cez Maďarsko, Rumunsko, či Turecko obdivovali bolo neúrekom. "Všade sme boli ako nejaká atrakcia. Ľudia stáli a fotili sa," uviedol János Gaál.

Aj keď si všetko pripravíte, premyslíte, predsa pri takejto ceste prídu chvíle, keď zistíte, že ste si doma aj tak niečo zabudli. A prídu aj situácie, ktoré Vás poriadne zaskočia. Napríklad problém so zubami Pali Bácsiho, ktoré sa našťastie podarilo vyriešiť. "My sme chceli aj prekvapenia, bez nich by nás to nudilo," povedal János Gaál. Všetko ale zvládli. Aj sľub, že Elišku zaparkujú medzi drahými autami pri drahom hoteli. Len to nerobil hotelový zamestnanec. "Najprv si tam sadol šéf a potom on," uviedol János. 

Viac ako 16 dní túlania sa V3-ska zvládla s ľahkosťou a dvojica cestovateľov sa vraj nepohádala, i keď debata v kabíne tichá nebola. "Kričali sme a jedli sme len ráno a večer. Cez deň sme ani nemali chuť," povedal Pali Bácsi. Aj preto, že počas cesty si v jednotlivých krajinách pozreli aj množstvo zaujímavých miest. No najväčší zážitok pre Pali Bácsiho boli ľudia. "Príjemní ľudia boli všade, nestalo sa ani v noci, že by sa niekto škaredo pozrel," povedal. 

Na jeseň plánujú ďalšiu kratšiu etapu, na jar budúceho roka už poriadnu porciu kilometrov smerom do Mongolska. A aby sa vyhli problémom na hraniciach, János Gaál sa už teraz dal do štúdia. "Chceme ísť po osi tých cestovateľov, ktorí cestovali smerom na východ. Začal som to študovať," dodal János. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy