Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nová daň Viktora Orbána sa bude týkať aj Slovákov. Od júla si za letenky priplatíte
Zdielať na

Nová daň Viktora Orbána sa bude týkať aj Slovákov. Od júla si za letenky priplatíte

BUDAPEŠŤ / Nová daň, ktorú v Maďarsku zaviedla vláda Viktora Orbána, sa bude zrejme týkať aj Slovákov. Zdanenie mimoriadnych ziskov firiem sa totiž dotklo aj leteckých spoločností. Ryanair proti nej protestoval a napokon ju v plnej miere preniesol na pasažierov. Tí si tak budú musieť od júla priplatiť za letenku od 10 do 25 eur.

Nové zdanenie firiem má v Maďarsku rozsiahlu podporu obyvateľov. Schvaľujú ho viac než dve tretiny Maďarov. Menej sa im páči to, ak ju musia napokon zaplatiť z vlastného vrecka.

Daň môže poškodiť maďarský turizmus

Spoločnosti Ryanair s novou daňou nesúhlasí. Považuje ju za nespravodlivú a upozorňuje, že poškodí maďarskú ekonomiku aj turizmus. Zo svojho zisku ju platiť odmietla a v plnej výške ju preniesla na pasažierov. Aj na tých, ktorí už mali letenky na júl kúpené. Maďarské úrady jej postup podľa vládnych predstaviteľov preverujú.

"My vo vláde nie sme len nejakí prostáčikovia, ktorí sa budú prizerať. Samozrejme zasiahneme. Nemôžu toto zdanenie len tak preniesť na svojich zákazníkov. Určite nie celé," vyjadril sa maďarský premiér Viktor Orbán. 

Nespokojnosť je aj v ďalšej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Wizz Air. "Počas dvoch rokov pandémie sme utrpeli vážne straty a nemáme zisky na rozdávanie. To platí pre celý náš segment, nielen pre našu spoločnosť," informuje Zsuzsa Trubek, hovorkyňa spoločnosti Wizz Air.

Maďarská vláda počíta, že mimoriadna daň prinesie do štátneho rozpočtu približne dve miliardy eur. Orbán ich podľa expertov veľmi potrebuje, aby dokázal naďalej dotovať ceny energií, paliva a rôzne daňové výhody, ktoré mu pomohli v apríli opäť vyhrať voľby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy