Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Množstvo pracovných pozícií v dohľadnej dobe zanikne. Trh výrazne ovplyvní automatizácia a digitalizácia výroby
Zdielať na

Množstvo pracovných pozícií v dohľadnej dobe zanikne. Trh výrazne ovplyvní automatizácia a digitalizácia výroby

BRATISLAVA / Montážnici, skladníci, pokladníci, či vodiči nákladných áut - to sú profesie, ktoré najviac ohrozuje automatizácia. Už do konca tohto desaťročia sa mnoho pracovných pozícií na Slovensku zmení - niektoré budú vznikať, ďalšie zaniknú. V každom prípade, narastajúca digitalizácia si vyžaduje zmenu zručností podstatnej časti našej pracovnej sily.

Už dávno sú tie časy za nami, keď sa človek niečo vyučil a to mu potom stačilo celým životom plávať v zamestnaní. Prispôsobenie sa moderným novinkám na trhu práce je prosto nevyhnutné. Už pred rokmi na to okrem iných poukázal aj šéf Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. "Jedna štvrtina pracovnej sily na Slovensku nie je počítačovo zručná a tretina ľudí je ohrozená robotizáciou," povedal vtedajší generálny sekretár OECD Ángel Gurría ešte začiatkom roku 2019. "Z pohľadu pridanej hodnoty je Slovensko stále na chvost medzi krajinami OECD," uviedol Peter Pellegrini. 

Keďže postavenie Slovenska v digitálnom indexe stále nie je lichotivé, súčasná vláda sa to snaží zlepšovať. "Napríklad akčný plán digitálnej transformácie na roky 2023 - 2026, alebo MIRRI pracuje na národnej stratégii digitálnych zručností," povedal odborník ministerstva informatizácie Tomáš Jucha. 

Najmä zamestnávateľské združenia opakujú, že štát mal reagovať už pred mnohými rokmi. Analýzy totiž okrem iného ukazujú, že až 90 percent povolaní si bude vyžadovať digitálne zručnosti. Kto sa nedokáže prispôsobiť, bude na okraji. "Aj jednotlivé pozície samo osebe sa budú meniť, zo skladníka bude operátor logistiky, alebo nezamestnaný," uviedol viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský. 

Najviac ohrozené sú také pracovné miesta, kde sa opakujú rutinné činnosti a človeka dokáže nahradiť robot. Naopak, stále nenahraditeľná je ľudská tvorivosť, kreativita, či kritické myslenie. "Ak dokážete svoju pracovnú činnosť napísať na jednu A4, a urobíte to o týždeň znova a je to zhruba to isté, tak toto znamená, že vašu činnosť je možné z veľkej časti automatizovať," dodal Lelovský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy