Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obyvateľov Medzilaboriec straší detský gang. Obťažujú turistov, podpaľujú kontajnery a kradnú jedlo
Zdielať na

Obyvateľov Medzilaboriec straší detský gang. Obťažujú turistov, podpaľujú kontajnery a kradnú jedlo

MEDZILABORCE / Obťažujú turistov, podpaľujú kontajnery a miestnym obyvateľom trhajú tašky s nákupom rovno z rúk. To je len zlomok z toho, čo mestskí policajti v Medzilaborciach denne riešia s deťmi z rómskej komunity. Niektorí im hovoria detský gang, iní kontajnerové deti. V týchto dňoch asi sedem školákov ukradlo plnú tašku s nákupom mladému mužovi, len čo vyšiel z obchodu.

Takmer jednu tretinu všetkých obyvateľov v Medzilaborciach tvorí rómska komunita. Problémová štvrť je priamo v centre mesta a okrem dospelých už začínajú ľuďom cez hlavu prerastať aj problémy s maloletými. "My už máme na polícii záložku – kontajnerové deti, kde máme dátumy, kedy a kde boli videní. Od januára k dnešnému dňu koľkokrát sa čo opakovalo," povedal náčelník Mestskej polície Medzilaborce Martin Dimun. 

Podľa náčelníka mestskej polície sú vo veku 6 až 12 rokov. Po meste sa pohybujú v skupinách a nerešpektujú nikoho. Trúfnu si aj na starších ľudí, ktorých už neraz obrali o peniaze či mobil. "Na Zámočníckej ulici je to skupinka piatich detí z dvoch rodín, a na ulici Dukelských z troch rodín asi 7 detí," uviedol Dimun. 

Naposledy mali okradnúť mladého muža, len čo vyšiel z obchodu. Muž sa práve vracal domov z nákupu. "Daná udalosť bola prijatá trestným oznámením, momentálne bližšie informácie nie je možné poskytnúť," povedala hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. "On mal nákupnú tašku, išiel domov a oni si už vedia vytipovať, či na to majú, aby mu tašku vytrhli alebo aby ukradli mobil," uviedol Dimun. 

Nie vždy je to iba o podpaľovaní kontajnerov či obťažovaní turistov. V Medzilaborciach si veľmi dobre pamätajú na prípad predavačky, ktorú partia chlapcov, medzi ktorými boli aj maloletí zbila do bezvedomia a žena takmer prišla o život. "A oni postupne keď vidia, že tu im nikto nič nespravil, keď ukradli niečo z balkóna, nič im nespravia, keď prevrátia kontajner, tak to stupňujú," povedal Dimun. 

Väčšina z problémových detí nemá ani 14 rokov, to znamená, že nie sú trestne zodpovedné. A trestnoprávna zodpovednosť voči rodičom je vyvodená iba v prípade, ak sa dopustia trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Východisko zo začarovaného kruhu hľadá mestská polícia aj sociálna kuratela. Avšak tí, ktorým by na deťoch malo záležať to ignorujú asi najviac. "Rodičia sa vôbec nestarajú, že kde sú. Oni sa radšej venujú svojim činnostiam," skonštatoval Dimun. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy