Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bratislavský samosprávny kraj zorganizoval hromadné očkovanie proti HPV vírusu
Zdielať na

Bratislavský samosprávny kraj zorganizoval hromadné očkovanie proti HPV vírusu

BRATISLAVA / Už dva mesiace sa u nás môžu bezplatne očkovať proti HPV vírusu 12-ročné dievčatá a chlapci. Záujem je veľký, dokonca aj medzi samotnými rodičmi. I z tohto dôvodu Bratislavský samosprávny kraj dnes zorganizoval hromadné očkovanie.

Očkovanie proti HPV vírusu už využilo cez 100 ľudí. "112 ľudí sa nám nahlásilo a predstavte si, že najstarší je ročník 66, čo je úžasné," vyjadril sa hlavný lekár BSK Tomáš Szalay. Po tom, čo sa záujemci dostavili do ambulancie, vyplnili dotazník, dostali do rúk recept a za rohom v lekárni si vakcínu vybrali. Medzi tými, ktorí sa vopred objednali, boli deti, ženy aj muži. "Vyhovuje mi, že nemusím naháňať termín u lekára, je to super a rýchle," vyjadril sa záujemca o očkovanie. "Muži sú prenášači a pravda je, že aj im hrozia riziká, ako sú rakovina prostaty, penisu, či hrdla," dodal Szalay.

Matka dvoch dcér taktiež využila možnosť zaočkovať obe dcéry naraz a ani jedna z nich nemá 12 rokov. "Ja už som to dlho riešila, že chcem. Jedna má 20, druhá 14 rokov a určite treba chodiť na prevenciu aj sa nechať očkovať," vyjadrila sa matka zaočkovaných dcér. Holandsko očkuje ženy už 15 rokov, takže sme veľmi pozadu, no Slovensko sa zaviazalo do roku 2030 zaočkovať 90 percent dievčat.

Štáb TV JOJ oslovil všetky zdravotné poisťovne, ale spracované štatistiky všetkých krajov od zavedenia bezplatného očkovania má len jedna z nich. ​

​"My sme očkovali už aj pred zavedením bezplatného očkovania, ale je to samozrejme fajn a záujem je vyšší, očkujeme aj dievčatá aj chlapcov," vysvetlila pediatrička Marta Špániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy