Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zástupcovia samospráv sa obávajú, že Slovensko získa nelichotivú zlatú medailu - za nečerpanie eurofondov
Zdielať na

Zástupcovia samospráv sa obávajú, že Slovensko získa nelichotivú zlatú medailu - za nečerpanie eurofondov

BRATISLAVA / Chýbajúca komunikácia, porušovanie legislatívneho procesu a neriešenie vážnych ekonomických problémov. Silnejúce volanie sociálnych partnerov po dialógu bolo vypočuté. Premiér Eduard Heger na mimoriadnom rokovaní vysvetľoval zamýšľané kroky vlády a partnerom prisľúbil nápravu. Bez urýchlených krokov totiž hrozí štátu a samosprávam finančný kolaps.

Sociálnych partnerov najviac znepokojuje chaos vo vládnutí a nedodržiavanie kompetenčného zákona. "Okrem porušovania legislatívneho procesu si ministri skáču do kapusty," hovorí ústredný riaditeľ kancelária ZMOS Michal Kaliňák. Namiesto rokovaní s dotknutými stranami zasa tvoria zákony v chvate a bez dopadových štúdií. "To destabilizuje a deštruuje celú krajinu, spoločnosť, politický systém, sociálny a ekonomický systém," tvrdí viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová. 

Krajina sa pritom ešte nespamätala z koronakrízy a už ju ničia následky vojny na Ukrajine a vysokej inflácie. "Je nesmierne dôležité, aby sme udržali zamestnanosť a aby sme tú zamestnanosť ešte zvyšovali. Taktiež, aby sme zvyšovali podnikateľské prostredie," hovorí predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). 

Verejné financie sú ale v zlom stave a samosprávam hrozí finančný kolaps. Nárast cien energií im urobí v rozpočte dieru vo výške 110 miliónov eur a táto suma sa bude ešte zvyšovať. "Sa dotýka takmer 7-tisíc verejných budov, v ktorých mestá a obce zabezpečujú rôzne životné situácie ľudí cez rôzne agendy," tvrdí Kaliňák. Napriek tomu, že v rámci komunikácie to našej vláde príliš nejde, podľa ZMOSU by mohla predsa len získať prvenstvo, ale v úplne inej disciplíne. "Najväčšia obava, ktorú dnes máme je to, že dostaneme na konci programového obdobia zlatú medailu za nečerpanie eurofondov," uviedol Kaliňák. 

V tejto súvislosti vznikne pracovná skupina, ktorej úlohou bude zistiť, či vieme využiť nevyčerpané eurofondy na zníženie energetickej náročnosti budov vo verejnom priestore. Vláda by zároveň chcela ešte pred uplynutím kolektívnej zmluvy začať s odborármi rokovať o zvyšovaní platov zamestnancov.

Zdá sa, že v rámci finančných kompenzácií sa konečne dostane rad aj na zamestnancov verejnej a štátnej správy. Odkedy a o koľko, ale bude predmetom vyjednávaní. "Chceme seriózne hovoriť o tom, ako pomôcť zamestnancov pred 1. januárom budúceho roku," hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Malo o by ísť o valorizáciu prevyšujúcu 3 %, ktoré sú aktuálne dohodnuté v kolektívnych zmluvách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy