Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Finančná správa zavádza novú aplikáciu pre podnikateľov. Matovič spomenul Pellegriniho úplatok
Zdielať na

Finančná správa zavádza novú aplikáciu pre podnikateľov. Matovič spomenul Pellegriniho úplatok

BRATISLAVA / Finančná správa zavádza od piatka, 1. júla, tohto roka novú aplikáciu na evidenciu tržieb s označením VRP2. Pôjde o bezplatnú štátnu aplikáciu, ktorú vyvinula finančná správa. Na pondelkovej tlačovej besede o tom informoval prezident finančnej správy Jiří Žežulka s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO).

"Vyvinuli sme si ju sami, vlastnými prostriedkami," povedal Žežulka. Šéf finančnej správy podnikateľom odporúča, aby si novú aplikáciu stiahli až od 1. júla tohto roka. Od začiatku júla tohto roka totiž nadobudne účinnosť legislatíva, podľa ktorej sa budú ceny zaokrúhľovať. "Bezpečnosť zostáva rovnaká ako doteraz," povedal. Generálny riaditeľ sekcie informatiky na finančnej správe Lukáš Sojka upozornil na to, že od júla tohto roka bude nová aplikácia funkčná pre Android a do konca leta aj pre iOS.

Príbeh sa v skratke volá Pelle

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) upozornil na to, že bývalá vláda za aplikáciu na evidenciu tržieb zaplatila 15,4 milióna eur. V súčasnosti ju pritom samotná finančná správa podľa neho vyvinula za 28,3 tisíca eur. "Príbeh sa v skratke volá Pelle, ďakujem," povedal Matovič. Podľa neho ide o svedectvo bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, podľa ktorého si Peter Pellegrini vypýtal úplatok za to, že systém virtuálnej registračnej pokladne presadil do zákonov a podľa svedectva bol úplatok 150-tisíc eur. "Za túto zlodejinu by mal niekto vyvodiť zodpovednosť," povedal. Vedenie finančnej správy minister financií za vývoj novej aplikácie pochválil. "Urobili niečo, aby sme ľuďom dokázali, že keď sa chce, tak sa dá," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy