Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľké rušenie železničných spojov nebude. Rezorty sa dohodli na dofinancovaní
Zdielať na

Veľké rušenie železničných spojov nebude. Rezorty sa dohodli na dofinancovaní

BRATISLAVA / Na zdražovanie pohonných látok spôsobených ruskou agresiou na Ukrajine sa dá reagovať rôzne. Nemecko chce napríklad zatraktívniť cestovanie vlakom lacnejšími lístkami. A záujem je až priveľký. Na Slovensku sa vlaky skloňujú tiež. Akurát sa doteraz hovorilo o tom, že až tretinu spojov zrušíme, lebo na ne štát nevie nájsť peniaze.

Minister dopravy hovorí, že ho nebaví bojovať s vlastnou vládou, šéf železníc zase dodáva, že ak kvôli nedostatku financií budú musieť byť zrušené vlaky, možno až tretina všetkých vlakov, zo svojej pozície odstúpi. Potom prišiel predseda parlamentu a povedal: pokoj, vlaky jazdiť budú. "Je to vyriešené, budú tie vlaky mať, je to dofinancované a nebudú sa obmedzovať žiadne spoje," uviedol predseda NR SR Boris Kollár. 

Dobrú správu oznámil na sociálnej sieti aj minister dopravy. "Rezorty financií a dopravy sa dohodli na dofinancovaní vlakovej dopravy na rok 2022. Na rokovaní sa dnes na tom definitívne dohodli štátni tajomníci oboch ministerstiev Marcel Klimek a Jaroslav Kmeť. Chýbajúcich 24 miliónov eur na prevádzku vlakov sa vykryje z kapitoly Ministerstva dopravy a výstavby SR," uviedol hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.  

"Absolútne nemám tému vlakov na starosti, vôbec som sa jej nevenoval posledné týždne ani mesiace, lebo jednoducho to nespadá do mojich kompetencií a ľudia, ktorí sú za to zodpovední, sa dohodli s ministerstvom dopravy a zrejme dobre bude," povedal minister financií Igor Matovič. 

Zdá sa, že napätie medzi ministrom financií a jeho kolegom z hnutia Sme rodina opadlo, i keď nie tak úplne. "Registrujem z ich strany takú snahu hádzať na mňa, ukazovať na mňa prstom, že teda ja som ten, čo nechce dať peniaze. So mnou sa nikto na tému vlakov za posledné týždne a mesiace nebavil," uviedol Matovič. "Ja chcem tie vlaky hlavne, až potom môžeme povedať, či to tak bude alebo nebude," povedal Robert Fico. 

Faktom však je, že niektoré regionálne rýchliky, ktoré doteraz jazdili každý deň, cez víkend jazdiť nebudú. Rušenie spojov sa dotkne viacerých vlakov na strednom Slovensku. Rýchliky medzi Zvolenom a Košicami dostanú stopku v nedeľu. Tak isto sa obmedzenia dotknú spoja medzi Banskou Bystricou a Vrútkami, ktoré práve cez víkendy využívali ako prestupnú stanicu študenti cestujúci na vysoké
školy v Prahe. "Je to komfortnejšie a lacnejšie ako autobus," povedal jeden zo študentov. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy