Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Po viac ako sto dňoch vojny na Ukrajine pomaly ubúda ochota pomáhať
Zdielať na

Po viac ako sto dňoch vojny na Ukrajine pomaly ubúda ochota pomáhať

SLOVENSKO/UKRAJINA / Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ubehlo k dnešnému dňu presne 106 dní. Koniec vojny je pritom v nedohľadne. Čím dlhšie to trvá, tým viac klesá ochota pomáhať ľuďom zasiahnutým vojnou. Za tie necelé štyri mesiace je to už viac ako citeľné.

V marci nebola ani na hornom Zemplíne núdza o rôzne podoby pomoci. Od sušienok a mydiel až po detské kočíky – ľudia prinášali potrebné veci každý deň, všetci chceli pomáhať a sklady pozdĺž našej hranice s Ukrajinou boli naplnené po strop. Rovnaký sklad, rovnaké miesto. Avšak je tu jeden obrovský rozdiel. Pomoc pre Ukrajincov výrazne oslabla.

"Nech sa páči, môžete sa pozrieť – naše sklady sú úplne prázdne. Ja mám taký pocit, že ľudia si na túto situáciu zvykli, zvykli si na to, že je vojna," hovorí dobrovoľníčka organizácie Kto pomôže Ukrajine, Jana Ulipová.

V jednom zo skladov zostal už iba tento detský kočík. Od konca februára doteraz odišlo zo Slovenska na Ukrajinu vyše 25 tisíc ton humanitárnej pomoci.

"Na začiatku mi telefón zvonil vkuse, pomaly sa tie sklady nestíhali ani triediť," spomína Jana Ulipová.

Sociologička Sylvia Porubänová dodáva: "Od začiatku upozorňujeme na to, že vojna nebude zrejme trvať pár týždňov a mesiacov, bohužiaľ sa ukazuje, že je to pravda a preto tí pomáhajúci a tí, ktorí sú solidárni a súčinní, musia svoje sily rozložiť aby rátali s tou dlhodobejšou pomocou."

2 kamióny pomoci pomohla zorganizovať spolu s Nadáciou TV JOJ aj naša kolegyňa. Jeden odišiel v apríli a druhý v máji. Aj aj keď si myslela, že si dá s ďalším pauzu aspoň 3 mesiace, zlá situáciu na Ukrajine ju prinútila plány zmeniť.

"Mne prišla SMSka, koľko vecí potrebujú na týždeň. A to som padla zo stoličky a padla mi sánka," hovorí Marika Dulaiová, reportérka TV JOJ. 

Išlo o SMS od dobrovoľníkov v Jasini. O pomoc prosia pre 350 ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy. 120 detí, 140 žien a starší ľudia spotrebujú za týždeň napríklad 150kg múky, 125kg ryže, 105 kg cukru a množstvo ďalších základných potravín a hygienických potrieb.

"Tí ľudia čo pomáhajú a posúvajú tú pomoc ďalej už vlastne nemajú čo posielať," hovorí Mária Dulaiová.

Jojkársky kamión sa tak snaží naplniť čím skôr: "Chceli by sme odísť 11.7. Dovtedy vlastne zbierame veci. Budeme to zbierať v JOJke, pretože tak je to najjednoduchšie a vlastne iba lieky a potraviny, ktoré sú citlivé si budeme nechávať doma a potom ich donesieme do kamióna," vraví Mária Dulaiová.

O niečo lepšia situácia je momentálne aj v jednom z najväčších výdajných miest pomoci v hlavnom meste Slovenska. Aj tu už však pocítili, že záujem pomáhať je výrazne nižší ako bol na začiatku vojny a to až štvornásobne.

"Na začiatku to bolo veľmi dobré, čo sa týka počtu darov, boli čísla okolo 450 a momentálne sme na tom tak, že okolo 100 darov denne," hovorí Marika Neupauerová, dobrovoľníčka Kto pomôže Ukrajine. 

Záujem ukrajinských rodín o pomoc pritom až tak výrazne neklesol.

"Na začiatku, prvé dva mesiace sme pomáhali okolo 350 rodinám denne, momentálne je to okolo 200 - 250 rodín denne," hovorí Marika Neupauerová.

To, čo výdajnému miestu najviac chýba nájdete napríklad aj na ich sociálnych sieťach.

"Aj my sa učíme za chodu, že je zaujímavé, že napríklad uprednostňujú čierny čaj. Hej, že máme zásoby ovocného čaju a prosíme darcov z vonka, že doneste ten čierny čaj alebo dnes nám napríklad došiel cukor," vraví Marika Neupauerová.

Práve trvanlivé potraviny patria momentálne na k najžiadanejším komoditám. Aj preto sa svojou troškou rozhodol ich nákupom prispieť aj známy komik Fero Joke. Ak to vo vašich možnostiach nie je, stále je spôsob ako pomôcť dokážete.

"Ja si myslím, že v prvom rade potrebujú od nás úsmev, pozitívnu energiu a pocit, že sú tu tak trošku doma," hovorí František "Fero Joke" Košarišťan.

Kamión s potrebnými potravinami a ďalším tovarom mieri na Ukrajinu už opakovane:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy