Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza Govnet ani po dvoch rokoch nemá výsledok. Tajomné zariadenia mali byť používané na odpočúvanie
Zdielať na

Kauza Govnet ani po dvoch rokoch nemá výsledok. Tajomné zariadenia mali byť používané na odpočúvanie

BRATISLAVA / Kauza Govnet spred dvoch rokov sa zdala byť jednou z najväčších od nastúpenia vlády Igora Matoviča. Ide o tajomné zariadenia, ktoré údajne v systéme štátnej počítačovej siete nemali čo robiť a možno boli používané na nelegálne získavanie informácií či na odpočúvanie. Nasledovali vážne obvinenia z úst vládnych politikov. A po veľkom hurhaji nasledovalo ohlušujúce ticho, ktoré trvá dodnes.

V budove pred dvoma rokmi zasahovali vyšetrovatelia NAKA v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby. Začala sa kauza Govnet. Vtedajší premiér Igor Matovič a čerstvá vicepremiérka Veronika Remišová hovorili o zásadnej kauze. "Môže to byť celosvetový Watergate," povedal Matovič. 

Expremiér Peter Pellegrini a jeho stranícky kolega Richard Raši, ktorí predtým zodpovedali aj za túto oblasť slovenskej digitálnej bezpečnosti, vyhlásili, že zariadenia boli inštalované a používané legálne a žiadna kauza neexistuje. "Žiadna kauza neexistuje. Je to len výmysel pani Remišovej," uviedol Pellegrini.  Trestné oznámenia v tejto veci podali noví aj predchádzajúci šéfovia. 

​Po dvoch rokoch sa situácia nemení a všetky zúčastnené strany si už dávno vyslúžili bobríka mlčania. "Keďže vyšetrovanie tohto prípadu stále prebieha, nebudeme sa k prípadu vyjadrovať," uviedlo NASES. Vicepremiérka Remišová na otázku ako vníma situáciu okolo kauzy po dvoch rokoch odpovedala takto: "Treba sa obrátiť na políciu." 

Polícia ani po dvoch rokoch skúmania nepovie o nič viac, ako v prvých chvíľach, keď jej ľudia z NASES odnášali počítače a ďalšie materiály. "Z pokynu prokurátora úradu špeciálnej prokuratúry nebudeme až do skončenia prípravného konania poskytovať žiadne informácie," uviedlo Prezídium Policajného zboru SR. "Ja som na to už aj zabudol. Vtedy to bolo veľmi silné ale teraz je ticho. Vôbec neviem ako to dopadlo," povedal Matovič. 

Najčítanejšie správy