Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza Govnet: Zadržaný zamestnanec pre televíziu JOJ prehovoril. Polícia trafila vedľa, tvrdí
Zdielať na

Kauza Govnet: Zadržaný zamestnanec pre televíziu JOJ prehovoril. Polícia trafila vedľa, tvrdí

BRATISLAVA / Polícia trafila vedľa. Tvrdí to expert na kyberbezpečnosť, ktorý je jedným zo zadržaných a neskôr bez obvinenia prepustených zamestnancov NASESu - agentúry, v ktorej minulý týždeň zasahovala NAKA. To všetko v súvislosti s možným odpočúvaním vládnej siete Govnet. Kauza sa vyvíja zvláštne. Zadržaný zamestnanec pre televíziu JOJ prehovoril.

"Celý tento zásah polície bol extrémne prehnaný." Takto opisuje policajnú raziu v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby jeden zo štyroch zadržaných a po takmer dvoch dňoch prepustených zamestnancov Ján Kotrady. Hovorí o absolútnej neprofesionalite celej akcie. "Sa to malo riešiť v čo najväčšej tichosti, aby sa čo najviac dôkazov podarilo zaistiť a čo najviac svedeckých výpovedí," uviedol Kotrady. 

Paralélnu mediálnu akciu s policajnou raziou pripravili politici. Zamestnanec agentúry hovorí, že ak by sa aj na serveroch dialo niečo nelegálne, dôkazy sú práve týmto dávno zničené. "Nech to je tak alebo onak, je to veľký škandál, je to obrovský škandál," poznamenala Veronika Remišová, vicepremiérka pre investície a informatizáciu. 

"Bude to watergate a nie že slovenský, ale európsky a možno celosvetový," vyjadril sa predseda vlády Igor Matovič. "Je to Remišová Gate," povedal bývalý predseda vlády Peter Pellegrini. "Viete, oni všetci teraz tvrdia, že počkajme na výsledky vyšetrovania. V čase zásahu všetci hovorili, o aký veľký škandál ide a čo všetko hrozné sa udialo a kde všade unikali dáta. Tak akože by som sa troška zamyslel nad tým," skonštatoval Kotrady. 

V čase zásahu mal byť na mieste aj zamestnanec Remišovej úradu

Ján Kotrady pritom od začiatku hovorí o spolitizovaní celej razie pod hlavičkou Remišovej úradu. Kotrady totiž tvrdí, že v čase policajného zásahu bol v agentúre prítomný zamestnanec jej úradu. Nehovoriac o zvláštnom telefonáte pred začiatkom akcie. "Či to bola sama pani vicepremiérka Remišová, alebo jej sekretárka, zavolala do NASES a povedala, že sa chce stretnúť pani Remišová so mnou a s generálnym riaditeľom, že kedy budeme na pracovisku, a keď sme čakali na pani Remišovú v kancelárii, tak zazvonila na dvere NAKA," priblížil Kotrady. 

"Na komentovanie konkrétnych postupov polície nemám ani zákonný mandát, ani nedisponujem ďalšími poznatkami nad rámec medializovaných informácií. Preto v tejto chvíli nebudem a ani nechcem komentovať postup polície. Zásah bol plne v rukách orgánov činných v trestnom konaní," uvádza sa v stanovisku Remišovej. 

Policajti zaklopali na nesprávne dvere

Odchádzajúci zamestnanec úradu, ktorý disponuje bezpečnostnými previerkami na úrovni Slovenska, ale aj európskej únie a NATO, je z pohľadu svojej pozície presvedčený, že k zneužitiu dát na strane ich úradu nedošlo. O tom, či sa to stalo vo vojenskej tajnej službe, ktorá mala zariadenia do siete nainštalovať, nevie. Hovorí však, že policajti týmto zaklopali na nesprávne dvere. "Ak je to vojenské spravodajstvo, čo ja vám nemôžem potvrdiť ani vyvrátiť, tak kompetenčne to malo prejsť pod vojenskú políciu. A nie pod Národnú kriminálnu agentúru," vysvetlil Kotrady.

"Národnej kriminálnej agentúre bol z Úradu špeciálnej prokuratúry doručený výslovný zákaz ďalšej publikácie a akéhokoľvek zverejňovania informácií týkajúcich sa vyšetrovania predmetnej trestnej veci. S poukazom na uvedenú skutočnosť nebudú z našej strany poskytnuté žiadne informácie," píše sa v stanovisku Prezídia PZ SR. 

Bývalý zamestnanec NASESu s odstupom niekoľkých dní hovorí, že celá razia mala množstvo pochybení. Tvrdí, že ak by aj v systéme nejaké dôkazy boli, práve pre spôsob, akým a kde ju vykonali, o ne prišli. On sám je rozhodnutý podať trestné oznámenie a žiadať náhradu škody.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy