Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Má rakovinu a silné bolesti: Marihuana jej pomáha, no nikto jej ju nepredpíše. Čoskoro by sa to mohlo zmeniť
Zdielať na

Má rakovinu a silné bolesti: Marihuana jej pomáha, no nikto jej ju nepredpíše. Čoskoro by sa to mohlo zmeniť

SLOVENSKO / Má rakovinu v terminálnom štádiu a silné bolesti. Onkologická pacientka Andrea tvrdí, že marihuana jej pomáha viac, než opiátové injekcie. Ale žiadny lekár jej marihuanu nepredpíše, keďže takáto forma liečby u nás nie je povolená. Už čoskoro by sa to mohlo zmeniť.

Ak si chcú pacienti napríklad v terminálnom štádiu rakoviny uľaviť od bolesti, musia si ju na Slovensku zháňať pokútnym spôsobom.

Andrea sa už z rakoviny vyliečiť nedokáže

Dostáva paliatívnu liečbu a bolesť ju sprevádza pri každom pohybe. Musí si ju tlmiť opiátmi, no tie majú na ňu silné vedľajšie účinky. "Ja mám rakovinu prsníka, metastázy mám úplne v celej kostre, mám zlomené 3 stavce, to sú také bolesti, že nemôžem v noci spať. A tie opiáty sú také, že človek je po nich mimo, mi je špatne od nich," tvrdí pacientka Andrea. 

Vyskúšala preto marihuanu

Najprv vo forme extraktov a olejov, napokon si našla spôsob, ktorý jej vyhovuje najviac - inhaluje ju cez sklenú banku. Tvrdí, že je to pre ňu oveľa lepšie, než si 8-krát denne pichať injekcie. "Ja si miešam s tabakom, aby som to nemala také silné a mne stačia 2-3 ťahy. Ja sa nepotrebujem nahúliť a uľaví sa mi viac, ako od opiátov, čo mám od bolesti," hovorí Andrea. 

Lenke pre jej chorého syna zohnali extrakt známy 

Svojmu smrteľne chorému synovi v jeho posledných dňoch podávala extrakt z konope aj Lenka. Zohnali jej ho známi. "Už to bolo v tom závere, keď mal všade metastázy a bol 24 hodín na morfíne, lebo tie bolesti boli už neznesiteľné. Mne z tých liekov bolo až zle, že aké obrovské musí prehĺtať, že aký je statočný. A toto, keď som mu dala, to bola len taká malá kvapôčka a čo to dokázalo, ako mu to dokázalo pomôcť," hovorí matka pacienta Lenka. 

Už aj na Slovensku by sa konope mohlo začať využívať pri liečbe niektorých ochorení

A pri paliatívnej starostlivosti. Navrhujú to viacerí odborníci a žiadajú, aby to riešilo Ministerstvo zdravotníctva SR. 

Pre inšpiráciu pritom stačí zájsť k susedom

"Česi to majú dostupné, dá sa to dať predpísať, ale musí sa to kúpiť. Ale oni majú normálne marihuanu na fajčenie k dispozícii," hovorí lekárka, odborníčka na paliatívnu starostlivosť, Kristína Križanová. "Ak niekomu pomáha niečo ako liečba, mal by to mať dostupné. Už sú ľudia a nie je ich málo na Slovensku, ktorých monitorujeme, že im to pomáha, akurát to ešte nemajú schválené," hovorí odborník na drogové politiky Jakub Popík. 

Marihuana sa využíva napríklad pri chronických bolestiach ale aj strate apetítu, či nevoľnostiach. "Je to tak, že asi 10 percent ľuďom môže pomôcť marihuana zvládnuť nepriaznivé príznaky po podaní chemoterapie alebo rádioterapie," informuje Križanová. "Zákon to u nás neumožňuje, ale existuje prelomové rozhodnutie ESLP ktoré hovorí, že ak máte predpis zo zahraničia, tak vás za to v inej krajine EÚ nemôžu odsúdiť," tvrdí Popík.

O jej využitie sa zaujímajú aj neurológovia

"Pokiaľ by sme po spoločnej diskusii dospeli k záveru, že odborná verejnosť má záujem a vidí prínos vo využívaní konope na medicínske účely, ministerstvo je pripravené to komplexne riešiť," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. "Výskumy sú vykonané a dáta zo zahraničia sú tiež dostupné, čiže nie je problém schváliť," hovorí Križanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy