Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Presný termín likvidácie skládok s PCB odpadom je neznámy. Štát nemá voľné kapacity kvôli vojne na Ukrajine
Zdielať na

Presný termín likvidácie skládok s PCB odpadom je neznámy. Štát nemá voľné kapacity kvôli vojne na Ukrajine

STRÁŽSKE (OKR. MICHALOVCE) / Príbeh nálezu nebezpečných PCB látok v Strážskom TV JOJ sleduje už od roku 2018. Tieto toxické a karcinogénne pozostatky bývalej chemickej výroby tam objavili v troch lokalitách, čo okamžite vzbudilo obrovskú pozornosť, no iba vlažné opatrenia. Riešenie tejto mimoriadnej situácie sa pritom stalo prioritou tejto vlády. Z najviac kritickej skládky "Prameň" ale doteraz nikto nebezpečný odpad neodstránil.

"Čakal som, že príde bager a začne likvidovať sudy tak, ako bolo avizované," vyjadril sa majiteľ pozemku Jozef Adamík. Najprv sa vyniesli sudy z objektu bývalej Ošipárne. To dostalo vyššiu prioritu, hoci práve Prameň ohrozuje život a zdravie ľudí najviac. "Analýzy potvrdili, že sú niekoľkonásobne prekročené PCB látky vo vodách," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec. Podmienkou odstránenia sudov pri Prameni je vraj geologický prieskum celej oblasti. Ministerstvo vnútra tvrdí, že ten sa nedávno zrealizoval. Majiteľ pozemku to ale jednoznačne popiera.

Už vystrieľal kontaminovanú zver a lokalitu oplotil. Presný termín likvidácie skládky je neznámy. Štát vraj nemá voľné kapacity kvôli vojne na Ukrajine. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy