Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koniec nezákonnému vypúšťaniu odpadových vôd: Pokutu stanovili na viac ako 700 tisíc
Zdielať na

Koniec nezákonnému vypúšťaniu odpadových vôd: Pokutu stanovili na viac ako 700 tisíc

VRANOV NAD TOPĽOU / Prevádzkovateľ odkaliska Poša dostal rekordnú pokutu - viac ako 743-tisíc eur. Slovenská inšpekcia životného prostredia v týchto dňoch ukončila konanie v prípade nezákonného vypúšťania odpadových vôd. Verdikt prichádza po rokoch upozorňovania na problém, ktorý trápil miestnych obyvateľov.

Potrubie je prerušené a zaplombované. Odpad do odkaliska nepriteká už približne jeden a pol roka. Toto dosiahlo nové vedenie Slovenskej inšpekcie životného prostredia. V roku 2019 začalo konanie voči prevádzkovateľovi odkaliska, ktorý tu vypúšťal odpadové vody bez príslušného oprávnenia.

Nasledovala séria kontrol a analýz odobratých vzoriek a taktiež aj konečné rozhodnutia v súdnych procesoch. Výsledkom je finančná sankcia pre tento subjekt. "Ide o najvyššiu pokutu v histórii Slovenskej inšpekcie životného prostredia aká bola kedy udelená. Táto suma zároveň odzrkadľuje rozsah devastácie prírody na ktorú sa naše štátne orgány iba roky nečinne prizerali. Následkom je zvýšený výskyt závažných chorôb u ľudí, ktorí žijú v tomto regióne," konštatoval generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo. 

Ide o prvé právoplatné rozhodnutie štátnej inštitúcie, ktoré potvrdzuje že do odkaliska bol vypúšťaný odpad v rozpore so zákonom. Miestni obyvatelia na to poukazujú už dlhé roky.

Aktuálnym problémom je znižovanie hladiny odkaliska. Prevádzkovateľ z neho totiž v posledných týždňoch začal vypúšťať vodu, ktorá končí v potoku. Tá obsahuje množstvo škodlivých látok. Pri výpuste z odkaliska by mala byť umiestnená filtrácia. Tú ma zabezpečiť práve prevádzkovateľ. Keďže to nesplnil, hrozí mu ďalšia megapokuta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy