Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka: Vypovedal Zoltán Andruskó
Zdielať na

Pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka: Vypovedal Zoltán Andruskó

PEZINOK / Na procese s Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou bude vypovedať kľúčový svedok Zoltán Andruskó. Najskôr súd musí ukončiť čítanie výpovedí z rozsiahleho spisu. Okrem iného sa v ňom spomína, že Zsuzsová mohla za vraždu dostať luxusné auto.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho predvolal vypovedať odsúdeného Zoltána Andruskóa. Ten si momentálne odpykáva 15-ročný trest väzenia za sprostredkovanie vraždy investigatívneho novinára, ku ktorému sa priznal.

Eskorta predviedla pred senát ŠTS Zoltána Andruskóa. Je to kľúčový svedok v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ale OČTK popísal aj to, ako si Alena Zsuzsová mala uňho objednať vraždu troch elitných prokurátorov - Žilinku, Lipšica a Šufliarskeho. Kočner so Zsuzsovou jeho výpovede od začiatku spochybňujú. Sám si už odpykáva právoplatný 15 ročný trest za vraždu novinára a jeho snúbenice. Priznal sa, že na ňu zháňal vykonávateľov.

Andruskó je spolu s odsúdeným Miroslavom Marčekom stíhaný aj v prípade prípravy vrážd trojice prokurátorov. Predsedníčka senátu Ružena Sabová v utorok, 24. mája, uviedla, že v prípade menovanej dvojice je trestné stíhanie v kauze prípravy vrážd prerušené. Neskôr povedala, že stíhanie opätovne pokračuje a vo veci orgány činné v trestnom konaní vypočuli odsúdeného Tomáša Szabóa. Ešte pred výsluchom svedka sa súd oboznamuje s rôznymi listinnými dôkazmi.

​​Najvyšší súd SR v júni 2021 zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020 v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Senát zároveň vrátil konanie na ŠTS, ktorý má opätovne prejednať obžalobu voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej. Predseda senátu NS SR Peter Paluda v rámci odôvodnenia rozhodnutia uviedol, že prvostupňový súd pri oslobodení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v časti týkajúcej sa vraždy Kuciaka konal predčasne. Niektoré navrhované dôkazy nevykonal a o iných ani nerozhodol.

Súd zároveň k obnovenému procesu pripojil obžalobu v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. V tejto veci čelia obžalobe okrem Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej aj Tomáš Szabó, Dušan Kr. a bosniansky občan Darko D.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy