Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Národný onkologický ústav na oddelení ARO zrealizoval požiarne cvičenie
Zdielať na

VIDEO: Národný onkologický ústav na oddelení ARO zrealizoval požiarne cvičenie

BRATISLAVA / Vôbec po prvýkrát dnes Národný onkologický ústav zrealizoval požiarne cvičenie na oddelení ARO, aby v prípade, že by naozaj museli v budúcnosti evakuovať takto kritických pacientov, išli doslova na istotu. Pri cvičení pomohli figuranti a figuríny, chod oddelenia ani príjem urgentných prípadov nijako obmedzený nebol.

​Krátko pred jednou vypukol na onkologickom oddelení simulovaný požiar. "Evakuácia pacientov v komplikovanom stave je veľmi komplexná. Akokoľvek sa na to pripravíme, vždy nám niečo unikne," povedala primárka OAIM Andrea Letanovská. 

Pacientov pri ohlásení museli okamžite premiestniť do inej budovy. "Dôležité je stabilizovanie funkcií a zabezpečenie stavu. Prístroje, ktoré nevyhnutne potrebujú musia byť prevezené s pacientom," uviedla Letanovská. 

Evakuáciu si vyskúšali aj priamo počas operácie. "Operačný tím musí stabilizovať pacienta, zastaviť krvácanie, prekryť ho fóliou a previezť do inej budovy, kde musia pokračovať," povedala Letanovská. Na základe získaných poznatkov vznikne Trauma plán. "Každé oddelenie ho bude mať vypracované na mieru. Bude to presný postup, čo robiť v  prípade požiaru," dodala Letanovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy