Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Roberta Kaliňáka prepustil Najvyšší súd z väzby na slobodu
Zdielať na

Roberta Kaliňáka prepustil Najvyšší súd z väzby na slobodu

BRATISLAVA / Bývalého ministra Roberta Kaliňáka prepustili na slobodu. Rozhodol o tom Senát 5T Najvyššieho súdu na piatkovom neverejnom zasadnutí. Brány Justičného paláca Kaliňák opustil krátko pred dvanástou hodinou.

"Trestné stíhanie obvineného považuje senát NS SR vo všetkých bodoch, ktoré sa mu kladú za vinu, za dôvodné, avšak sťažnostný súd – na rozdiel od sudcu pre prípravné konanie - žiadne dôvody kolúznej väzby u obvineného nezistil," uviedla hovorkyňa Alexandra Važanová. 

Rozhodnutiu o väzbe predchádzalo oznámenie zaujatosti zo strany všetkých členov senátu, o ktorých iný senát tunajšieho súdu rozhodol 1. mája 2022 tak, že nie sú zaujatí.

​​"Celá táto situácia je absurdná. Znepokojení by ste mali byť najmä vy, ktorí často pracujete s neoverenými informáciami pochádzajúcimi z problematického prostredia," uviedol krátko po prepustení Robert Kaliňák. 

"Naháňať politických súperov, pretože o nich povedia, že sú daňoví podvodníci, neznamená, že je niekto menší daňový podvodník," dodal Kaliňák. "Je pravda, že niekto si musí daňové podvody odsedieť a je pravdepodobné, že karta padla na mňa," dodal. 

Dva súdy povedali, že Kaliňákove väzobné stíhanie je dôvodné. "O vine a nevine rozhoduje iba súd. Tieto súdy nerozhodovali o dôvodnosti alebo nedôvodnosti trestného stíhania. Hovorili o materiálnych podmienkach. Pri šestnástich rozhodnutiach ústavného súdu sme svedkami toho, že to tak nebolo," povedal. "Toto je stalinistický výkon práva. Keď začne niekto útočiť na politických oponentov tým, že im siaha na slobodu, tak ich pochopiteľne vystavuje do hlbokej nedemokracie," dodal Kaliňák. 

Podľa exministra vnútra boli všetci v Justičnom paláci veľmi korektní. "Veľa som čítal, veľa som sa učil. Keď nemáte slobodu, tak sa musíte aspoň niečo podučiť," opísal Kaliňák, čo robil vo väzbe. Systém v nej je nastavený tak, že obvinený je 23 hodín na cele a má nárok na hodinovú vychádzku. "Medzičasom vás ale zavolá psychológ, duchovný, idete k advokátovi," opisuje. Kaliňák využil aj služby duchovného. "Bol som s ním, samozrejme. Veľmi milý pán," povedal. 

Kaliňák zostane na Slovensku a ak bude podaná obžaloba a začne sa súdne pojednávanie, bude sa na ňom zúčastňovať. "Jedna vec je prekvapivá. Vždy som si myslel, že je to naopak. Myslel som si, že ten pocit toho, že ste tam nespravodlivo, že tá vec je vymyslená a streštená vás viac ubíja. Že to, že ste nespravodlivo vo väzení, vás likviduje. Naopak. Pravda je tá, že to vám dáva tú silu, aby ste zvládli celú situáciu," dodal Kaliňák. 

​Fico reaguje na prepustenie Kaliňáka

Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru zadržali 20. apríla. Spolu s Robertom Ficom ich obvinili zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, na ktorej čele mal byť práve trojnásobný predseda vlády. Mali zneužívať policajné informácie ako aj údaje z finančnej správy na diskreditáciu politických oponentov - lídra OĽANO Igora Matoviča a prezidenta Andreja Kisku. Použité boli mimo iného aj dôkazy už známe z aplikácie Threema, s tým súvisí aj obžaloba už dávnejšie stíhanej dvojice Bödör - Gašpar. Bývalého ministra vnútra vzal sudca do väzby 23. apríla.

Fica parlament nevydal

​Spolu s Kaliňákom a Parom obvinili aj bývalého premiéra Roberta Fica. O jeho prípadnom väzobnom stíhaní musel rozhodovať parlament. Udialo sa tak minulý týždeň. Parlament ho ale na prípadné väzobné stíhanie nevydal. Za bolo len 74 poslancov. Nehlasovala napríklad Romana Tabák a Katarína Hatráková (obe OĽaNO), kvôli čomu ich okamžite vylúčili z poslaneckého klubu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy