Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Verejné odkazy sa Kaliňákovi vypomstili. Prokurátor tvrdí, že ovplyvňoval svedkov
Zdielať na

Verejné odkazy sa Kaliňákovi vypomstili. Prokurátor tvrdí, že ovplyvňoval svedkov

BRATISLAVA / Aj vďaka verejným odkazom skončil za mrežami. Reč je o bývalom ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Už pred obvinením sa údajne správal kolúzne. Podľa sudcu a prokurátora mohol ovplyvňovať svedkov - a to zastrašovaním či očierňovaním. Vyplýva to z unesenia o vzatí do väzby, ktoré zverejnili viaceré webové portály.

Roberta Kaliňáka vzal sudca do väzby 23. apríla. Spolu s Robertom Ficom ich vinia zo založenia zločineckej skupiny, ktorá mala zneužívať policajné informácie ako aj údaje z finančnej správy na diskreditáciu politických oponentov - lídra OĽANO Igora Matoviča a prezidenta Andreja Kisku. Ten v tejto veci dnes ako poškodený vypovedal na NAKE v Košiciach.

"Nepovedal som nič nového. Nie celý výsluch a obvinenie sa opiera v prvom rade o výpovede ľudí, ktorých dosadil Smer do funkcií," konštatoval bývalý prezident Andrej Kiska. Kaliňákovi priťažila i výpoveď Bernarda Slobodníka o tom, že ako zločinecká skupina zarábali na štáte miliardy, ktoré končili vo vreckách oligarchov. Sudca pri vzatí Kaliňáka do väzby poukázal na jeho odkazy svedkom pri mediálnych výstupoch. "Vám sa nechce veriť, čo hovoríme my, že všetky tieto prípady sú vykonštruované," povedal ešte v lete 2021 na tlačovej besede Robert Kaliňák. 

​Podľa sudcu používanie pojmu ,,všetky prípady sú vykonštruované" môže u svedkov, ktorí majú vypovedať vyvolávať strach či obavu. Kaliňák s Ficom vinu odmietajú a tvrdia, že ide o politický boj. "Táto vec je politicky motivovaná, ako aj vykonštruovaná ako celé moje obvinenie," citoval Kaliňákovu výpoveď sudca pre prípravné konanie, ktorý ho zobral do väzby. Z uznesenia o väzbe ďalej vyplýva, že bývalý minister vnútra celé obvinenie spochybňuje a o zločineckej skupine nemá pamäťovú stopu. "Policajný prezident nemá čo plánovať, a ak povedal, že NAKA zohrá súboj o charakter štátu, tak potom tu mal sedieť vedľa mňa," uvádza sa v uznesení. 

Väzobnému stíhaniu Roberta Kaliňáka priťažili aj mediálne výstupy šéfa Smeru Roberta Fica. "Zbaviť sa niekoho je veľmi jednoduché. Stačí dohoda vyšetrovateľa a prokurátora a podpora médií, a k tomu aj nejakých svedkov sediacich vo väzbe alebo vo väzení, ktorí si vymyslia čokoľvek len aby ich pustili na slobodu," povedal Fico na jeseň v roku 2020.

​Robert Kaliňák je stíhaný za založenie zločineckej skupiny okolo predsedu smeru Roberta Fica ako aj za vyzradenie daňového tajomstva, či zneužitia právomocí verejného činiteľa. "Teraz si všetci uvedomujeme, keď vidíme, že Fico a Kaliňák boli súčasťou organizovanej zločineckej skupiny, že čo by sa dialo keby bol Fico prezidentom alebo keby Fico zostal predsedom Ústavného súdu," vyjadril sa Kiska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy