Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Humanitárna "turistika": Prídu s malými taštičkami a odnášajú si plné tašky
Zdielať na

Humanitárna "turistika": Prídu s malými taštičkami a odnášajú si plné tašky

SLOVENSKO / Počas vojnového stavu na Ukrajine sa chudoba v tejto krajine prehĺbila. Množstvo ľudí je odkázaných na humanitárnu pomoc. Z Mariupoľa, Odesy, či z oblasti Donbasu k nám stále prichádzajú matky s deťmi, ktoré prišli o všetko. No krízový štáb aj dobrovoľníci upozorňujú na nový fenomén - na takzvanú humanitárnu turistiku.

"Videli sme aj ľudí, ktorí prichádzali a zistili sme, že to neboli vojnoví utečenci ale ľudia, ktorí tú celú situáciu zneužili," povedal kňaz a dobrovoľník na hraniciach, Ivan Lukáč. "Boli ľudia, ktorí 4x alebo 5 x na deň prišli s prázdnymi rukami, prišli k stánkom, kde bola humanitárna pomoc a odtiaľ si povyberali veci a išli naspäť," vyjadril sa poradca predsedu vlády Eduard Buraš. 

Väčšina ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny pomoc skutočne potrebuje a doteraz ďakujú za každý teplý čaj, deky, bagety či obyčajné slová útechy, ktorými sme ich počas prvých dní vojny zahŕňali. Postupne však začali s ťažko skúšanými Ukrajincami prichádzať aj takí, ktorí systém zneužívajú. "Špekulanti vždy boli aj budú," zhodnotil Buraš. "Možno, že tu vzniká nejaký humanitárny turizmus," konštatoval poradca predsedu vlády pre regionálny rozvoj Rastislav Jílek. "Ale my nevieme tomu zabrániť, alebo oddeliť tých, ktorí skutočne tú pomoc potrebujú alebo nie," uviedol poradca predsedu Eduard Buraš. 

Mnohí žili v chudobe už aj pred vojnou a často nemajú peniaze ani na jedlo. No stačí prejsť na opačnú stranu hranice a tam ho dostanú zdarma. "Máme identifikovaných 5 obcí, odkiaľ je podľa informácie z colnice najväčšia frekvencia tých ľudí, ktorí viackrát prekročia hranicu s tým, že si idú po humanitárnu pomoc," uviedol splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero.  O probléme vie nielen slovenská strana, no riešia ho aj Ukrajinci. Dnes sa kvôli tomu dokonca obe strany stretli v Užhorode za rokovacím stolom. Pomoc pri riešení ponúkol aj náš splnomocnenec vlády pre rómske komunity. "Aby ľudia neprechádzali zbytočne kvôli potravinám alebo hladu a ako im pomôcť tam a tam sú miestni koordinátori," vyjadril sa Július Brichta, prezident maltézskej pomoci Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy