Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Komplikácie s plynom. Ukrajina odstavila jeho tranzit cez Rusmi okupované územie Luhanska
Zdielať na

Komplikácie s plynom. Ukrajina odstavila jeho tranzit cez Rusmi okupované územie Luhanska

BRATISLAVA / Čo urobíme, keď nám Rusi vypnú plyn? Takto znela dlhé roky jedna z desivých geo-politických otázok. Dnes Európa hľadá spôsob, ako definitívne zrušiť svoju závislosť na ruských surovinách. Čiastočne sa do riešenia tejto dilemy zapojila už aj Ukrajina, ktorá včera obmedzila prietok ruského plynu cez svoje územie.

Ukrajinský národný správca plynovej prenosovej sústavy oznámil, že z dôvodu zásahu vyššej moci je nútený obmedziť tok plynu na jednej z vetví, cez ktoré priteká plyn do krajiny. Pod vyššou mocou rozumie prítomnosť ruských vojsk a bojovej situácie na východe krajiny.

Ruský plyn sa priváža mnohými vzájomne prepojenými vetvami a uzlovými bodmi a tak výpadok na jednej z vetví sa dá nahradiť využitím iných. "Minulý týždeň pritekalo veľa plynu, vyše 90 miliónov m3, dnes pritečie 67 mil. m3, stále omnoho viac ako Slovensko potrebuje," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Ruský Gazprom sa vyjadril, že nebol vopred informovaný o zásahu vyššej moci, a že si plní svoje zmluvné povinnosti.

Robert Fico obvinil ukrajinského prezidenta Zelenského

Robert Fico obvinil ukrajinského prezidenta Zelenského z toho, že vo vystúpení v našom parlamente klamal, keď nepovedal nič o obmedzení toku plynu. "To si robí srandu, alebo o tom nevedel? Zmluva, ktorá upravuje toky plynu bola podpísaná v r 2019, nemôžu dnes povedať, že vis major, pretože nič podstatné sa nezmenilo," okomentoval Fico prejav ukrajinského prezidenta. "Prebieha vojna, je to pod nadvládou separatistov. Sú tam obmedzenia, obavy, možno to Ukrajinci nevedia opravovať, merať," vyjadril sa Jozef Badida, analytik protálu energiaprevás.sk.

Minister hospodárstva potvrdil, že plyn na Slovensko priteká bez problémov

"Pre Slovensko je situácia stabilná čo sa týka plynu, nemáme žiadne náznaky, že by malo dôjsť k problémom. Čo sa týka ropy, je situácia podobná," informoval Sulík. Dobrou správou je, že tento technický problém zatiaľ nemá vplyv na dodávky plynu. "Za našu spoločnosť môžem povedať, že dodávky plynu zákazníkom pokračujú tak, ako boli dohodnuté," konštatoval Pavol Kubík, hovorca spoločnosti EUSTREAM. "Ku dnešnému dňu sa dodávky plynu uskutočňujú plne v súlade s dennými objednanými množstvami a bez akýchkoľvek obmedzení," doplnil Ondrej Šebesta, hovorca spoločnosti SPP. "Zatiaľ to neznamená, aby boli krátené dodávky pre európskych odberateľov, zatiaľ sa to neukázalo ani na cenách na burze. Európsky odberateľ je pokojný, uvidíme," vyjadril sa analytik Badida.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy