Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Minister pôdohospodárstva na Žitnom ostrove: Zaoberať sa chce aj stratégiou odvodňovacích kanálov
Zdielať na

Minister pôdohospodárstva na Žitnom ostrove: Zaoberať sa chce aj stratégiou odvodňovacích kanálov

KOMÁRNO / Minister pôdohospodárstva rokoval so zástupcami samospráv okresu Komárno. Prijal pozvanie primátora Komárna, keďže juh Slovenska považuje za významný región z agropotravinárskeho hľadiska. Žitný ostrov bol kedysi špajzou celého Česko-slovenska.

Minister pôdohospodárstva dnes v Komárne zdôraznil, že dohoda s obchodom funguje a ceny vybraných potravín rastú pomalšie ako tie, na ktoré nie je uzavretá.


Samuel Vlčan na stretnutí s predstaviteľmi samospráv Komárňanského okresu hovoril o snahe dosiahnuť čo najväčšiu cenovú stabilitu. Vďaka cenovej deklarácii, sledované položky základných potravín síce narastajú, ale pomalšie.

"Na tých 13 sledovaných potravinách, ktoré sú najviac predávané, ako sú rožky, múka, bravčové karé, tak nárast ceny od momentu, kedy sme podpísali deklaráciu je 4 násobne nižší, ako je nárast nákupných cien týchto potravín," uviedol minister pôdohospodárstva, Samuel Vlčan.


Ministerstvo sa ďalej chce zaoberať stratégiou revitalizácie závlah. Odvodňovacie kanály chce zároveň využívať aj ako vodozádržné. Podľa ministra Vlčana by sa podnikatelia mali spojiť so štátnym podnikom Hydromeliorácie a začať závlahy revitalizovať

"Za posledných 15 rokov sme neboli schopní cez tento štátny podnik revitalizovať ani hektár závlah, čo je kritické," uviedol Vlčan.


Rezort poľnohospodárstva chce ešte tento rok legislatívne riešiť aj problém aby tí, ktorí pôdu užívajú, sa stali aj jej vlastníkmi. "Téma začala oprávnenou kritikou na prácu Slovenského pozemkového fondu. Z tých pôvodných 33 tisíc nevybavených žiadosti sme dnes na nejakých 27 tisíc žiadostiach, ale to stále nehovorí o tom, že by ten SPF bol funkčný," dodal minister pôdohospodárstva.


Jedným z navrhnutých riešení má byť, že ak pozemkový fond nedá žiadateľovi do 60 dní stanovisko, bude to znamenať udelenie súhlasu. To ale musí ešte odobriť parlament. Rovnako ako opatrenia v súvislosti s veľkochovmi ošípaných na Slovensku.

"Tieto veľké počty, čo používajú Dáni musia byť obmedzené, znížené a v tomto smere nám môže pomôcť aj pán minister on sám nebude podporovať ďalšie rozšírenie týchto obrovských fariem na ŽO," vyhlásil primátor Kolárova Árpád Horváth.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy