Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalšie otrávené vzácne vtáky. Ich hodnota sa pohybuje v státisícoch
Zdielať na

Ďalšie otrávené vzácne vtáky. Ich hodnota sa pohybuje v státisícoch

ZÁHORIE / Problém s otravami dravcov na Záhorí stále pretrváva. Našli ďalšie uhynuté vtáky. Tentoraz išlo o vzácne Haje červené a Kaňu močiarnu. Keďže boli v chránenom území, ich spoločenská hodnota dosahuje státisíce eur.

Doposiaľ neznámy páchateľ tento rok usmrtil dokopy 8 hají červených a 2 kane močiarne - karbofuranom sa otrávilo aj niekoľko myšiakov lesných. "Je to veľmi nebezpečný jed, ktorý môže dokonca usmrcovať aj na kontakt, prechádza kožou, jeho účinky sú rovnaké ako pri nervovo paralytických chemických látkach," vyjadril sa riaditeľ enviropolície Mário Kern. 

Smrť pri otrave jedom býva väčšinou rýchla, ale nájdu sa aj prípady, keď sa dravec trápil približne 3/4 hodinu. Všetko závisí od množstva užitého karbofuranu. "Hynú v kŕčoch, je to pre ne drastické. Ten jed pôsobí na centrálnu nervovú sústavu, a zastaví mu dýchanie, on sa proste udusí ten živočích," konštatoval Jozef Chavko z Ochrany pre dravcov na Slovensku. 

Podľa zistení TV JOJ nešlo o náhodný skutok z nedbanlivosti. Páchateľ úmyselne vyložil otrávenú mäsitú návnadu do voľnej krajiny s cieľom otráviť predátorov. "Odjakživa bol konflikt človeka s predátormi, ktorých obviňoval z toho, že ujedajú z krajca, ktoré má človek. Je to nezmysel. Trávením sa zlikvidujú tie druhy, ktoré nehľadajú živú korisť, ale zdochliny," vyjadril sa Chavko. Skutky sa dejú v okolí Kopčian, Borského Mikuláša či Malých Levároch. "To sú tie nížinaté oblasti okolo rieky Moravy, kde je konflikt záujmov s malou zverou. Tam sú predátori obviňovaní z toho, že konzumujú malé zajačiky, bažantíky, ale príroda to nevymyslela tak, aby predátor zlikvidoval sám svoju potravu," vysvetlil Chavko. 

​Približne 50 percent uhynutých dravcov objavila verejnosť pri obyčajnej prechádzke v prírode. Ochranári spolu s políciou za posledné týždne dôkladne skontrolovali široké okolie Záhoria. Dravce totiž môžu uhynúť aj stovky metrov od otrávenej návnady. Pomáhajú im pri tom 2 policajné vycvičené psy, ktoré hľadajú návnady. Uhynutých jedincov je potrebné odfotiť a nedotýkať sa ich. Dôležité je tiež poznačiť si súradnice miesta nálezu a kontaktovať políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy