Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Quo vadis, koalícia? Romana Tabak už sedí na inom mieste ako včera
Zdielať na

Quo vadis, koalícia? Romana Tabak už sedí na inom mieste ako včera

BRATISLAVA / Nevydanie Roberta Fica na väzobné stíhanie vyvolalo veľa otázok spojených s tým, ako bude súčasná vládna garnitúra v parlamentne fungovať. Do parlamentu sa chystajú ďalšie dôležité zákony, ktoré majú mať dopad napríklad aj na to, ako si ľudia poradia so stále postupujúcim zdražovaním. Posledné kontroverzné hlasovanie preto pre koalíciu neveští nič dobré. Nehovoriac o tom, že ukázalo viacero zaujímavých momentov. Samotný Fico sa dnes v parlamente neukázal.

"Včerajšie hodnotenie bolo naozaj historickou vecou v rámci fungovania krajiny," komentovala poslankyňa Vladimíra Marcinková. "Politika nemôže začínať a končiť Robertom Ficom," konštatoval poslanec Peter Pčolinský. Takto poslanci s odstupom ani nie 24. hodín komentovali včerajšie rozhodnutie parlamentného pléna.

A kým sa nejednotná koalícia nad ním pohoršovala, jedna z poslankýň, ktorá za to mohla opisovala, čo samotnému hlasovaniu predchádzalo. "Hovorila som s pánom Matovičom aj s pánom Hegerom. Prosili ma, aby som zvážila svoje hlasovanie," priznala poslankyňa Hatráková. Rovnako zhovorčivá však nebola jej poslanecká kolegyňa, Romana Tabak. "Krásny deň vám prajem," povedala novinárom Romana Tabak. Zatiaľ, čo včera ešte poslankyňa Tabak sedela so svojimi poslancami z klubu OĽaNO, dnes si už stihla presadnúť na iné miesto. Včera v svetlých, dnes v čiernych šatách. No napriek tomu s úsmevom na tvári. V poslaneckej lavici priamo pod nezaradenými poslancami z Hlasu, vyvolalo otázky o ďalšom politickom pôsobení Romany Tabak. 
"Trošku ma zmiatla jej knižka, ktorú mala na stole, lebo má tam nadpis, že "Buď hlasom", tak som hneď spozornel. Že čo toto má, pretože máme informácie, že má viac bližšie ku poslaneckému klubu Sme rodina," povedal Peter Pellegrini. Svoje miesto zatiaľ nevymenila poslankyňa Hatráková. A to ani napriek pohŕdavým pohľadom niektorých jej kolegov. "Keď ma požiadajú, tak áno. V opačnom prípade, nie," konštatovala poslankyňa Hatráková.

Hlasovanie o Ficovi ukázalo ešte jeden zaujímavý moment. Predseda Smeru si po víťaznom hlasovaní podal ruky s takmer všetkými, čo ho podporili. Vrátane poslancov SME rodina, Kotlebovcov, ale aj s tým, ktorému donedávna nevedel prísť na meno. "Sme v nie nejakom intenzívnom kontakte. Ja som si to ani neuvedomil, ale asi je to jedno z prvých podaní rúk, odkedy som odišiel," okomentoval situáciu Pellegrini. O tom, žeby vydanie R. Fica na trestné stíhanie zatriaslo vládnou koalíciou, sa v tejto chvíli stopercentne povedať nedá. Uvidíme ako dopadne debata a následne hlasovanie o protiinflačnom balíčku.
"To, že máme také talianske manželstvo a hovoríme si veci na rovinu, neznamená to definitívny koniec. Uvidíme aké budú ďalšie kroky OĽaNO. My nie sme ochotní ďalej tváriť sa, že sme slepí a hluchí," vyjadrila sa poslankyňa Jana Bittó Cigániková. "Nie je to ľahké, ale ideme ďalej," uzavrel premiér Eduard Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy