Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister Lengvarský má odvážne plány s výstavbou nemocníc
Zdielať na

Minister Lengvarský má odvážne plány s výstavbou nemocníc

BRATISLAVA / Slovensko sa v Pláne obnovy zaviazalo minúť 835 miliónov eur na výstavbu nových nemocníc. V apríli sme už mali vedieť, kde budú postavené tie nové. Ministerstvo termín presunulo až na september. Odborníci tvrdia, že nemocnice nestihneme postaviť, ministra kritizujú aj vlastní, hoci práve oni rozhodnutia zdržiavajú.

Do roku 2026

"V súčasnosti je to úplný chaos," opísala aktuálnu situáciu Miriama Letovanec. Práve ona viedla tím implementačnej jednotky na Úrade vlády SR, aj ona, ako iní odborníci, zo štátne správy odišla. Pracuje pre sieť neštátnych nemocníc, ktoré čakajú na výzvy. Štát chce stavať nemocnice. Nikto netuší, kde a ani koľko. Nemocnice pritom musia byť hotové do leta 2026. Čas na projekt, stavbu, a teda aj preplatenie úniou sa kráti. 

"V tomto roku sme už mali všetci mať rozbehnuté verejné obstarávanie na prípravu projektov, pretože tak či tak, skôr ako v roku 2023 - 2024 žiaden bager do zeme nezakope," konštatovala Letovanec. To, že nám doslova horia termíny upozorňujú ministra aj vlastní. "Tá obava, či sa to stihne, je na mieste," vyjadrila sa poslankyňa Jana Bittó Cigániková. "Pred rokom bol plán schválený a dodnes nie je z ministerstva zdravotníctva nič zrealizované," konštatoval minister financií Igor Matovič. 

Minister zdravotníctva je ambiciózny a tvrdí, že napriek pokročilým termínom stihne postaviť nové nemocnice. Malo by ich byť dohromady 5. Kde budú, prezradí až po najbližšej koaličnej rade. "Kde predstavím návrh riešenia," to je všetko čo minister nateraz prezradil. Podľa programového vyhlásenia vlády budú medzi 5 novými nemocnicami naisto Rázsochy, aj martinská nemocnica. Či sa to stihne je otázka. Poslednú slovenskú nemocnicu na Boroch stavia súkromník už 7 rokov. Minister chce 4 za 4 plus jednu čiastočne. "Budem ponúkať reálne riešenia, ktoré sú možno stihnuteľné do roku 2026," reagoval minister zdravotníctva.

Minister svoje pochybenie nevidí

Minister verí, že koalícia o nových nemocniciach rozhodne najneskôr do týždňa. Svoje pochybenie nevidí a tvrdí, že zoznam nemocníc predložil premiérovi dokonca už pred mesiacmi. Rozhodnutie na tejto úrovni nepadlo. "Ministerstvo zdravotníctva už niekoľko mesiacov žiada naozaj našich najvyšších urobiť to rozhodnutie," povedala poslankyňa Bittó Cigániková. "Ja si nemyslím, že je to zlyhanie ministra Lengvarského od začiatku, pretože písali, pripravovali toto rozhodnutie ľudia, ktorí nemocnicu v živote nestavali a nemajú s týmto skúsenosti," konštatovala Letovanec. 

Medializovane informácie hovoria o výrazných zásahoch od poradcov bývalého ministra Mareka Krajčiho. A toho by predseda OĽaNO videl späť vo funkcii ministra. A o jeho návrat mal už niekoľkokrát požiadať. "Zdravotníctvo bude terčom pomsty Igora Matoviča. Matovič neznáša Lengvarského a chce sa ho zbaviť čím skôr," povedal bývalý premiér Peter Pellegrini. 






Súvisiace články

Najčítanejšie správy