Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vrt pri Košiciach narazil na geotermálnu vodu. Môže priniesť vykurovanie najbližšej obci
Zdielať na

Vrt pri Košiciach narazil na geotermálnu vodu. Môže priniesť vykurovanie najbližšej obci

KOŠICE / Košičania ako keby tušili, že raz možno nastane rapídne zdražovanie energií. Pred niekoľkými mesiacmi sa rozhodli pre riskantný projekt. Vrtná súprava pri Čižaticiach už narazila na geotermálnu vodu. Nový zdroj tepla má viacero spôsobov využitia. Od výroby elektrickej energie až po výstavbu aquaparku. A ponuky investorov už prichádzajú.

Prvýkrát sa vrták zahĺbil do zeme začiatkom februára. Prešli necelé tri mesiace a sú tu dobré správy. "Máme teplotu vody 123,6 Celzia," hovorí predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Toto je výsledkom veľmi odvážneho projektu pri Košiciach. Para horúcej vody vychádzajúca z troch kilometrov z pod zemského povrchu. Znamená to, že pri metropole východu môžu vznikať veľmi odvážne projekty. "Vykurovanie bazénov, vykurovanie jazierok, vykurovanie skleníkov. Následne sú to účely, ktoré môžu byť povedzme vykurovanie najbližšej obce alebo priemyselného objektu a následne je tu aj aquapark," vysvetľuje dekan fakulty Berg Technickej Univerzity v Košiciach, Michal Cehlár.

Rúry a hadice sa pod tlakom termálnej vody doslova trasú. Podľa odborníkov je množstvo horúcej vody nad očakávania. "Nevyčerpateľné množstvo, lebo je to v takej hĺbke a v takých pomeroch, že sa nachádzame v geodetickom bazéne. Na povrch sa dostáva zhruba tých 14l sekundových, čo je 50-tisíc litrov hodinových, je to samo výtok, je to samovoľné vytekanie z vrtu." hovorí Cehlár.

Toto je prvý oficiálny odber termálnej vody a keďže sa voda na povrch doslov valí, vyzerá to tak, že by tu pokojne mohli vyrásť liečivé kúpele. "Je tam obsah jódu, ktorý je veľmi potrebný na balneologické účely," tvrdí Cehlár. "Bude to znamenať mnoho investícií a mnoho projektov, tu v košickom kraji," hovorí Trnka.

Samosprávny kraj za tento odvážny prieskum zaplatí 2,5 milióna eur. Výsledok je ale taký, že sa začínajú ozývať prví investori. "Chceme mať na stole definitívne a komplexné výsledky analýzy a potom sa budeme vedieť baviť vážne so všetkými investormi." uviedol Trnka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy