Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chaty majú zásobovať eko-autá, Tatranci pozývajú ministra do terénu
Zdielať na

Chaty majú zásobovať eko-autá, Tatranci pozývajú ministra do terénu

VYSOKÉ TATRY / Ministerstvo životného prostredia prichádza s ďalšou, pre miestnych chatárov nepraktickou víziou. Na niektoré horské chaty by mali mať podľa ministra Budaja prístup iba ekologické autá. Tatranci ho preto pozývajú do terénu, aby videl, že na niektoré prevýšenia sú eko-vozidlá prikrátke.

"My chceme dosiahnuť, aby na tie chaty, kde sa chodí vozidlami, najmä vo Vysokých Tatrách, ktoré sú najfrekventovanejšie, v krátkej dobe tieto autá na fosilné palivá skončili," táto veta ministra životného prostredia Jána Budaja okamžité rozvírila tatranské vášne. V našich horách je niekoľko chát, ktoré by museli vymeniť benzínové, či naftové vozidlá za elektroautá.

"Neviem si predstaviť, aj pritom prevýšení skoro 400 metrov zásobovať elektrovozidlom, ktoré má takú výkonnosť," vyjadril sa Milan Štefánik z Horského hotela Popradské pleso. 

Nahradiť terénne vozidlá pre zásobovanie je podľa chatárov nereálne

Platia tu prísne pravidlá, kto, a v akom čase môže hore autom ísť. Obmedzenie pre vývoz turistov si na chate predstaviť vedia, no na zásobovanie autami sú absolútne odkázaní. Nahradiť ich, napríklad, horskými nosičmi je pre nich nepredstaviteľné. "To sa bavíme o šialených číslach, tí horskí nosiči, neviem si predstaviť, ako by zvážali každú chvíľu," vyjadril sa Milan Štefánik. Chatár z legendárnej Brnčalky vozí zásoby terénnym autom s reťazami na kolesách. Nahradiť ho elektromobilom nie je podľa chatárových slov veľká šanca. Oni klientov nevozia, navyše po takej katastrofálnej ceste by sa to ani nedalo. "Si nenechajú ľudia vysvetliť, že tu sa proste fakt nedá ísť," konštatoval chatár Tomáš Petrík. "Som neštudoval ešte, že aké sa vyrábajú elektroautá s nejakým terénnym zameraním," povedal Štefánik. Zákaz vjazdu autám na horské chaty by negatívnejšie vnímali aj horskí vodcovia, častokrát vývozom ušetria klientom aj dve hodiny. "Mnohé túry by boli buď značne sťažené, nebezpečné, alebo úplne nevykonateľné," vyjadril sa šéf Asociácie horských vodcov SR, Jozef Janiga.

V TANAPe ministrovu víziu vítajú

Územie parku je podľa slov riaditeľ správy TANAPu preťažené vozidlami a akákoľvek vízia, ktorá obmedzí ich počet je vítaná. "Zásobovanie vieme akceptovať, ostatné zbytočné vývozy do tretieho až piateho stupňa ochrany považujeme za luxus," konštatoval Pavol Majko, riaditeľ správy TANAPu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy