Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jedno stanové mestečko zrušili pre nízky počet utečencov, o pár ulíc ďalej začali stavať ďalšie
Zdielať na

Jedno stanové mestečko zrušili pre nízky počet utečencov, o pár ulíc ďalej začali stavať ďalšie

HUMENNÉ / Zatiaľ, čo stanové mestečko v Humennom dočasne pozastavilo činnosť pre nízky počet vojnových utečencov z Ukrajiny, o pár ulíc ďalej začali stavať ďalšie. Podľa rezortu vnútra je situácia na Ukrajine nevyspytateľná a na prípadnú druhú veľkú vlnu utečencov chcú byť pripravení.

Našimi hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v uplynulom dni zhruba 2 000 mužov, žien aj detí. V porovnaní s minulým mesiacom, kedy prišlo na Slovensko denne aj 10 - tisíc ľudí nejde o vysoké číslo. Tento útlm prispel k rozhodnutiu dočasne pozastaviť činnosť v stanovom tábore v Humennom.

Už niekoľko dní je tábor núdzového bývania v takzvanom stand by režime. V prípade, že by sa počet utečencov z Ukrajiny znova zvýšil, sú pripravení aktivovať ho do 24 hodín. Počas doby, kedy naplno fungoval sa hasiči postarali o približne 1 900 ťažko skúšaných ľudí z Ukrajiny a boli pre nich veľkou oporou. V športovej hale v Humennom je zriadené registračné centrum pre utečencov z Ukrajiny. Práve vedľa budovy postavili ďalšie stanové mestečko.

Celkovo tu hasiči postavili 8 stanov, ktoré by mali slúžiť ako veľkokapacitné centrum, v ktorom bude zabezpečený kompletný servis, podobne ako je tomu aktuálne v Michalovciach. "To znamená, že tam bude prebiehať registrácia na ubytovanie, aj prevoz do vnútrozemia, resp. železničných uzlov. Bude poskytovaná psychologická, zdravotná aj duchovná starostlivosť," vysvetlila hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach, Agnesa Kopernická. Na jednom mieste si záujemcovia o dočasné útočisko budú môcť vybaviť všetky potrebné dokumenty. "Bude tam zabezpečené stravovanie, k dispozícii budú toalety aj oddychová zóna," uviedla hovorkyňa Kopernická. Mestečko je, zatiaľ, úplne prázdne a v stanoch sa nenachádza nik. Technické vybavenie sem privezú až v najbližších dňoch. Hoci sa dva stanové tábory v jednom meste môžu zdať zbytočné, nie je tomu tak. Situácia na Ukrajine sa môže zhoršiť z hodiny na hodinu. Rezort vnútra ráta aj s prípadnou druhou vlnou utečencov a kapacity stanových táborov dokáže rozšíriť ešte viac. "My len využívame tento čas, ktorý je pokojnejší na to, aby sme jednotlivé tie procesy si aj zhodnotili a povedali si, čím sa máme zapodievať do budúcna tak, aby sme boli pripravení," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy