Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Heger je za stupňovanie sankcií proti Rusku, uviedol to po stretnutí s poľským premiérom Morawieckim
Zdielať na

Heger je za stupňovanie sankcií proti Rusku, uviedol to po stretnutí s poľským premiérom Morawieckim

VYŠNÉ RUŠBACHY / Premiér Eduard Heger je za stupňovanie sankcií voči Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajine, rovnaký názor má podľa neho aj Poľsko. Heger to povedal novinárom po rokovaní členov slovenskej a poľskej vlády. Vyjadril tiež sklamanie nad prístupom Maďarska vo vzťahu k Ukrajine. Aj poľský premiér Mateusz Morawiecki všeobecne kritizoval prístup niektorých krajín k situácii vo vojnou zasiahnutej Ukrajine.

Poľsko je dôležitý partner Slovenska v oblasti energetiky

Poľsko je pre Slovenskú republiku kľúčovým partnerom aj v oblasti energetiky, aj čo sa týka dodávok plynu. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal po stretnutí so svojim poľským kolegom Mateuszom Morawieckim, s ktorým sa stretol na hrade v Starej Ľubovni a na rokovaniach vo Vyšných Ružbachoch. Premiér pripomenul, že sa dokončuje prepojenie plynovodov medzi Poľskom a Slovenskom, ktoré by malo byť hotové v najbližších mesiacoch.

"Testovacie spustenie sa očakáva už v júli 2022. Bude to ďalšie silné puto medzi našimi krajinami. Túto pomoc a vzájomné partnerstvo potrebuje Slovensko aj kvôli tomu, aby sme vedeli garantovať občanom stálu dodávku dostatku plynu,“ vyhlásil slovenský premiér. Doplnil, že SR aj Poľsko boli dlhé roky partnermi krajín západnej Európy, tieto krajiny by teraz v čase vojny by mali byť tiež stabilnými partnermi pre Slovensko a Poľsko.

Heger povedal, že ho teší nielen partnerský, ale aj priateľský postoj poľskej vlády a samotného Poľska, ktoré je tretím najväčším obchodným partnerom Slovenska a druhým najatraktívnejším trhom pre podnikateľské subjekty zo Slovenska. Zdôraznil, že sa s Morawieckim zhodol na potrebe pokračovania sankcií voči Ruskej federácii, ktorá napadla Ukrajinu. "Budeme naďalej pokračovať a budeme silným a spoločným hlasom svetlej budúcnosti Ukrajiny, v ktorú aj Slovensko aj Poľsko veľmi silno verí,“ pripomenul.

Poľský premiér ocenil úroveň vzájomných vzťahov, no poukázal aj na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje Ruská federácia a jej líder Vladimir Putin. "Ešte pred začatím vojny na Ukrajine hovoril o zámere znovuvytvorenia impéria Sovietskeho zväzu. Rozširovanie sféry vplyvu Ruska bol cieľ, ktorý by bol určite zrealizovaný hneď po jeho víťazstve na Ukrajine,“ vyhlásil.

Korčok: SR chce s Poľskom užšie konzultovať zásadné otázky medzinárodných vzťahov

Slovenská republika chce s Poľskom úzko spolupracovať a konzultovať zásadné otázky medzinárodných vzťahov. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal po dnešnom stretnutí so svojím poľským rezortným kolegom Zbigniewom Rauom. Ministri hovorili predovšetkým o bilaterálnych vzťahoch, regionálnej spolupráci vrátane nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke. V tlačovej správe o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 

"Poľsko je náš kľúčový spojenec, sused a partner. Jeho rastúci význam na medzinárodnej scéne sa prejavuje, okrem iného, aj počas vojny na Ukrajine. Hovorili sme aj o tom, že v rámci V4 nemáme jednotný názor ani postoje voči Ruskej federácii. Tu máme vyhranené a jasné pozície,“ povedal Korčok. Zároveň ocenil vynikajúcu spoluprácou oboch krajín v rámci Organizácie Severoatlantickej zmluvy, kde sa úsilie Poľska a SR sústreďuje najmä na pomoc Ukrajine a na posilňovanie obrany východného krídla NATO.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že Ukrajina si čo najskôr zaslúži skorú a jasnú perspektívu členstva v Európskej únii. "Ukrajinci bránia svoju krajinu, svoje životy, ale vidíme, že ohrozené sú aj naše spoločné európske hodnoty a budúcnosť nášho kontinentu,“ pripomenul.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy