Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Lekárske odborové združenie podáva trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR
Zdielať na

Lekárske odborové združenie podáva trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR

BRATISLAVA / Lekárske odborové združenie podáva trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR vo veci možnej škody vo výške takmer 2,3 mil. eur. Škoda mala vzniknúť bratislavskej univerzitnej nemocnici. Na brífingu o tom informoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

LOZ podáva trestné oznámenie na základe výsledkov nezávislého auditu, ktorý bol vypracovaný pre vedenie nemocnice. Za nezrovnalosť považuje skutočnosť, že nemocnica mala financie na dohodnuté splátky v riadnom termíne splatnosti, napriek tomu ich splatila niekoľko dní po splatnosti. Z tohto dôvodu sa navýšili úroky, ktoré nemocnica musela zaplatiť navyše. Podľa LOZ mali byť pochybné splátky zrealizované v rokoch 2020 a 2021. "Ide o peniaze, ktoré mali byť určené pre pacientov," povedal predseda LOZ s tým, že jednou z požiadaviek združenia je, aby bol poriadok v platbách pre zdravotné poisťovne a nemocnice, aby nemocnice mali hradené aspoň náklady na liečbu pacientov a zbytočne sa nenavyšoval dlh nemocníc.

"Univerzitná nemocnica Bratislava sa venuje každému takémuto podnetu. Máme za to, aby sa každé podozrenie riadne prešetrilo, a preto sme pripravení byť plne súčinní s orgánmi činnými v trestnom konaní," reagovala na podnet LOZ pre agentúru SITA hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Lániková.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová v reakcii na trestné oznámenie zdôraznila, že zjednodušené podanie zo strany LOZ nie je vzhľadom na komplexnosť finančných operácií a transakcií vo všetkých detailoch relevantné. "Nemocnica nás informovala, že z dôvodu prehľadu a kontroly transparentnosti procesov vedenia zdravotníckeho zariadenia z roku 2020, ktorej sa predmetná udalosť týka, pristúpila nemocnica k účtovnému a technickému auditu. Zdôrazňujeme zároveň, že ide o záväzok, ktorý vznikol v roku 2017," uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva a podotkla, že v prípade potreby je rezort plne súčinný pri prešetrovaní danej udalosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy