Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajinskí muži hrdo bojujú na fronte. Objavilo sa aj zopár opačných prípadov
Zdielať na

Ukrajinskí muži hrdo bojujú na fronte. Objavilo sa aj zopár opačných prípadov

UKRAJINA / Drvivá väčšina ukrajinských mužov bez zaváhania odišla bojovať na front. No od začiatku vojny sa objavilo aj zopár opačných prípadov. Muži sa dokonca prezliekali do ženských šiat len, aby sa im podarilo ujsť z Ukrajiny a nemuseli bojovať. Pri nelegálnom pokuse opustiť krajinu cez rieku sa utopili dvaja Ukrajinci. Na Slovensko ich prešlo od začiatku vojny už vyše 180. Ukrajina preto pripravuje návrh zákona, ktorý stanoví trestnú zodpovednosť za nelegálny odchod počas vojnového stavu.

Muž (26) prezlečený v ženskom oblečení smeroval do Moldavska taxíkom. Počas vojnového stavu Ukrajinu nemôžu opustiť muži vo veku od 18 do 60 rokov. Hoci drvivá väčšina Ukrajincov bráni svoju vlasť od prvého dňa ruskej invázie, objavujú sa aj opačné prípady. Muži, ktorí nechcú alebo z nejakého iného dôvodu nešli bojovať, prichádzajú aj na Slovensko. "Za posledný týždeň sme na vonkajšej hranici s Ukrajinou zadržali 3 osoby, štátnych príslušníkov Ukrajiny, ktorí neoprávnene prekročili hranicu z Ukrajiny do SR mimo hraničný priechod," informuje hovorkyňa Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická. 

Od začiatku vojnového konfliktu bolo na našej východnej hranici zaznamenaných 95 prípadov neoprávneného prekročenia vonkajšej hranice, pričom bolo zadržaných 192 osôb. "Podľa národnosti 184 Ukrajincov, 4 Turci, 1 Sýrčan, 1 Američan, 1 Poliak a 1 osoba bez štátnej príslušnosti," uviedla Kopernická. 

V týchto dňoch zadržala ukrajinská polícia aj muža, ktorý chcel cez rieku Tisa nelegálne prepraviť troch mužov, za čo chcel odmenu vo výške 16 500 eur. Od začiatku rozsiahlej invázie Ruska na Ukrajinu sa v riekach Zakarpatska dokonca dvaja muži utopili, podľa polície s najväčšou pravdepodobnosťou pri pokuse o nelegálne prekročenie hranice.

Všetci Ukrajinci, ktorí sa vyhli vojne a odišli, sú evidovaní v systéme. Po návrate na Ukrajinu budú musieť vysvetliť dôvody, pre ktoré krajinu opustili. V Najvyššej rade chcú pripraviť návrh zákona, ktorý stanovuje trestnú zodpovednosť za nelegálne prekročenie štátnej hranice Ukrajiny počas vojnového stavu. Trest by mal byť v rozmedzí 5 a ž 10 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy