Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
K Veľkej noci patrí aj tradičné požehnanie jedál. V Bardejove prichádzali na námestie ľudia s plnými košíkmi
Zdielať na

K Veľkej noci patrí aj tradičné požehnanie jedál. V Bardejove prichádzali na námestie ľudia s plnými košíkmi

BARDEJOV / Šunka, klobása, sladký chlebový koláč a k tomu tradičná syrová hrudka. K sobote počas veľkonočných sviatkov, patrí podľa tradícií aj požehnanie jedál. Veriaci si jedlo prinášajú v prútených košíkoch. Kedysi to bola výsada iba žien.

Na historické Radničné námestie v Bardejove, prví veriaci prichádzali s košíkmi takmer o hodinu skôr. Potom sa ľudia začali zbiehať zo všetkých strán. Požehnanie jedál je tradičným zvykom najmä na východe Slovenska. Ľudia prichádzajú s košíkmi plnými jedla, ktoré si počas pôstu odopierali. "Po dlhom štyridsaťdňovom pôste prichádza obdobie hojnosti a človek si uvedomuje, že všetko je Boží dar, a tak chce toto požívanie po pôste, začať s požehnaním, " vysvetlil Marek Kreheľ, dekan farnosti sv. Egídia v Bardejove.

Neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných jedál sú, okrem sladkého chleba, aj takzvaný syrek, alebo hrudka. Ide o tradičný veľkonočný pokrm, ktorý si vďaka jednoduchému receptu, vie každý doma pripraviť sám. "Liter mlieka a koľko chcete vajíčok, troška soli, cukru," vysvetlili obyvatelia. Obsah košíkov skončí na veľkonočných stoloch. V niektorých domácnostiach si ešte budú musieť na veľkonočné dobroty počkať. Niekde sa prísne dodržiava pôst až do vzkriesenia, ktoré sa viaže až na nedeľu. "Veľmi dôležitá pri konzumácii týchto jedál, je aj rodinná tradícia. Dôležité je, aby ste sa, ako rodina, stretli pokope a pomodlili sa," dodal Marek Kreheľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy