Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Záchytný tábor v Humennom: Od začiatku vojny tam našlo útočisko takmer 2-tisíc utečencov
Zdielať na

Záchytný tábor v Humennom: Od začiatku vojny tam našlo útočisko takmer 2-tisíc utečencov

HUMENNÉ / Boli v prvej línii počas koronakrízy a teraz im pribudli ďalšie povinnosti. Starostovia a primátori majú vytvárať ubytovacie kapacity pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Priestory pripravujú aj v Humennom, a to napriek tomu, že práve v tomto meste prevádzkuje Migračný úrad SR Záchytný tábor.

"Nemá význam na mestá a obce presúvať ďalšie úlohy a ďalšie povinnosti, ak v danom regióne všetci veľmi dobre vedia, že štát už vytvoril vlastné kapacity pod plášťom rezortu vnútra a ten by to mal celé riadiť," povedal ústredný riaditeľ ZMOS Michal Kaliňák. 

Zariadenie je v prevádzke od roku 2006. Doposiaľ jeho bránami prešlo asi 6-tisíc žiadateľov o azyl. Ide o areál bývalých vojenských kasární. Takpovediac na vedľajšom dvore je sídlo Záchrannej brigády, kde vzniklo stanové mestečko. Od začiatku vojny tam našlo útočisko takmer 2-tisíc utečencov. Podstatne menej ich ale prišlo do priestorov Záchytného tábora. "V tábore bolo umiestnených 158 cudzincov, ktorí opustili územie Ukrajiny z dôvodu prebiehajúceho konfliktu," uviedla Michaela Paulenová, tlačový odbor ministerstva vnútra. Minulý rok zariadenie prešlo rekonštrukciou s cieľom zabezpečiť bezbariérové prostredie pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu. Za mesiac marec prišlo do zariadenia 71 cudzincov. Z toho bolo 43 Ukrajincov, 13 Rusov, no tiež osoby z Iraku, Sudánu, Líbye, Tadžigistanu, Bieloruska či Maroka.

Niektorí boli presunutí do pobytových táborov v Rohovciach či Opatovskej Novej vsi. A hoci je kapacita zariadenia až 400 osôb, momentálne je naplnené iba na 5%. "K dnešného dnu sa v záchytnom tábore nachádzalo 20 cudzincov," uviedla Paulenová. Napriek tomu dostala humenská radnica od krízového štátu úlohu zabezpečiť na najbližšie tri dni útočisko pre ľudí, utekajúcich pred vojnou. "Túto úlohu má každý okres v rámci PSK, po piatku táto pohotovosť prejde na ďalší samosprávny kraj," povedal Marián Škuba, tlačový referát mesta Humenné. 

Mesto Humenné má pre odídencov z Ukrajiny pripravených 50 lôžok, a to v telocvični prevádzkovej budovy v areáli futbalového štadióna. Radnica zabezpečí stravu, k dispozícii budú mať sociálne priestory a zotrvať to môžu desať dní. Na ten čas musia byť prerušené aktivity, ktoré tu prebiehali pôvodne. "Priestory využívajú momentálne mládežnícke družstvá FK Humenné, prípadne nohejbalové tímy," uviedol Škuba. "Mestá a obce majú 4 300 ďalších kompetencií a ostatné dva roky tvrdo dreli pri covide, teraz musia riešiť ďalšie veci a nebudú mať kapacitu riešiť to, kvôli čomu fungujú ako samosprávy," dodal Michal Kaliňák.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy