Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekári sú v štrajkovej pohotovosti: chceme skutky, nie prázdne slová
Zdielať na

Lekári sú v štrajkovej pohotovosti: chceme skutky, nie prázdne slová

BRATISLAVA / Lekárske odborové združenie je v štrajkovej pohotovosti. Napriek upozorneniam, snahe, prosbám a rokovaniam konkrétne riešenia zo strany vlády, ani ministerstva zdravotníctva neprichádzajú. Lekári hovoria, že nevedia obnoviť plánované operácie, nemôžu objednávať a liečiť pacientov včas pretože poradovníky sú dlhé. Jednou z hlavných príčin je kritický nedostatok personálu.

Lekári prosia občanov o pochopenie a podporu. Je podľa nich nevyhnutné, aby zintenzívnili tlak na vládu. "Už nás to fakt nebaví. V Bratislave nemôžu paralelne operovať operačné sály. Máte priestory, ale nemáte personál. Bavíme sa aj o akútnych záležitostiach. V službe sa rieši to, ktorý pacient bude akútny pacient operovaný prvý, pretože nie je dosť personálu," povedal o aktuálnej situácii zdravotníctva na Slovensku podpredseda Lekárskeho odborového združenia Miroslav Mendel. "Sa všetci nádejali, že nám prídu z Ukrajiny lekári, ale realita je taká, že nám prišli hlavne pacienti. Máme 2 000 pacientov v nemocniciach s Covidom, do toho nám prišli ukrajinskí pacienti a lekári žiadni," vyjadril sa predseda LOZ, Peter Visolajský. 

Hromadné výpovede

Ak vláda neprinesie okamžité riešenia lekári si zopakujú scenár z roku 2011, a tým sú hromadné výpovede. "Lekárska štrajková pohotovosť je posledný zdvihnutý prst vláde. Spravilo sa na Slovensku niečo, aby sme mali viac lekárov a sestričiek? Všetci rozprávajú koľko málo máme sestier. Dennodenne zatvárame oddelenia. Maľujeme oddelenia, lebo nemáme sestry," pýta sa lekár Peter Visolajský. "Prebehli viaceré rokovania na úrovni predsedu vlády, ministra zdravotníctva aj za účasti zástupcov lekárskeho odborového združenia, kde bolo deklarované, že do konca júna nastavíme procesy tak, aby sa zvýšili mzdy zdravotníckym pracovníkom v sektore," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Lekár Visolajský: Do júna tie peniaze nenájdu

"Nemôže byť ich odpoveď, že na sestry hľadáme peniaze a do júna vám povieme, či sme ich našli, lebo my už poznáme odpoveď, že ich nenájdu, keď ich takto budú hľadať," reagoval na stanovisko ministerstva lekár Visolajský. V našich nemocniciach je ale stále menej personálu, menej než pred pandémiou. "Ubezpečujeme, že ten dlhoročný problém nedostatku zdravotníckeho personálu a v niektorých prípadoch nedostatočného ohodnotenia aktívne riešime, otvárame dvere zdravotníckym pracovníkom zo zahraničia. Samozrejme, primárne z Ukrajiny," vyjadrila sa za ministerstvo zdravotníctva hovorkyňa Eliášová. "Prečo by mal ukrajinský lekár ostať na Slovensku? Ponúkame mu lepšie nemocnice ako v Česku alebo lepší plat ako v okolitých štátoch? Čo mu vlastne ponúkame. Nás už nezaujímajú prísľuby ako to bude, na čom pracujú. My chceme vidieť konkrétne skutky ministerstva zdravotníctva," pýta sa Visolajský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy