Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekári a VšZP sa naďalej sporia o peniaze, status quo vydrží ešte týždeň
Zdielať na

Lekári a VšZP sa naďalej sporia o peniaze, status quo vydrží ešte týždeň

BRATISLAVA / Rokovania medzi Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a ambulantnými lekármi pokračujú aj naďalej. Vo vzduchu visí veľa otáznikov, no jedno je isté. Pacienti budú minimálne ďalší týždeň ošetrovaní bezplatne.

Do boja sa zapojilo 1 600 ambulancií, pričom ich podmienky sú jasné. Všeobecní lekári a pediatri žiadajú navýšenie o desať percent, špecialisti sa uspokoja s piatimi. Poisťovňa sa však zasekla na čísle 3,7. "Nie je dôvod na paniku. Rokovania prebiehajú a ako ma oboznámil riaditeľ inštitúcie, sú korektné, dôverujem mu a nechávam to naňho. Peňazí v zdravotníctve nikdy dosť nebude ale poistenci sa báť nemusia," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Podľa výkonnej riaditeľky Zväzu ambulantných poskytovateľov, Nadi Trenčanskej Bedušovej, sa obom stranám podarilo dohodnúť na predĺžení starých zmlúv o týždeň, čo znamená, že zatiaľ k žiadnym zmenám nedôjde. "Pre poistencov VšZP sa ani od 1.4. nič nemení. Z verejného zdravotného poistenia im je naďalej hradené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v rozsahu a za podmienok ako doteraz," povedala hovorkyňa poisťovne Eva Peterová.

V konflikte sú zapojené aj ďalšie vedľajšie strany. "Je mi ľúto, že dostupnosť kúpeľnej starostlivosti v roku 2022 určite nebude taká, aká bola pred pandémiou, hoci jej potreba u občanov Slovenskej republiky stúpa," uzavrela predsedníčka Asosciácie slovenských kúpeľov Janka Zálešáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy