Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vodič, ktorý spôsobil nehodu, pri ktorej zomrel štátny tajomník Dolinay, spoznal trest
Zdielať na

Vodič, ktorý spôsobil nehodu, pri ktorej zomrel štátny tajomník Dolinay, spoznal trest

KOMÁRNO / Osem ročné väzenie a doživotný zákaz šoférovania. Taký trest vymerala sudkyňa v Komárne vodičovi, ktorý pod vplyvom omamných látok spôsobil nehodu. Zomrel pri nej štátny tajomník Dolinay a jeho manželka. Ich dva a pol ročný syn tak zostal bez rodičov.

Obvinený priznal vinu 

"Obvinený viedol vozidlo napriek tomu, že sa nachádzal pod vplyvom metamfetamínu, amfetamínu a tramadolu, čo malo za následok, že vozidlo nemohol viesť tak, aby neohrozil seba ani iných účastníkov cestnej premávky," povedala prokurátorka. Júl 2020, obžalovaný Svätopeterčan Tibor Barta pri obci Iža v rýchlosti 101 km za hodinu dostal na mokrej ceste šmyk, prešiel autom do protismeru, kde vrazil do prichádzajúcej Dacie. V nej prišiel o život štátny tajomník ministerstva kultúry Vladimír Dolinay, jeho manželka Zuzana zraneniam podľahla v nemocnici a ich dva a pol ročný syn sa liečil z ťažkých zranení. Hneď na začiatku obžalovaný spravil vyhlásenie. "Cítim sa vinný," uviedol. 

"Nečakali sme takéto vyhlásenie, ale sme s ním spokojný, aspoň sa to dokazovanie o vine nenaťahovalo," povedala právna zástupkyňa pozostalých Natália Hangáčová. Obžalovaný Tibor ďalej uviedol, že je tiež otcom dvoch detí a že si nedokáže prestaviť, ako sa dá taká strata zniesť. "Je mi to strašne ľúto, prosím vás, keď je to možné, tak... naozaj som nechcel, aby sa toto stalo," uviedol obvinený. 

Rozsudok nie je právoplatný

Obžalovaný Tibor jazdil nepovolenou rýchlosťou, riadne nesledoval situáciu v premávke, navyše pod vplyvom omamných látok. "Odsudzuje sa na úhrnný trest odňatia slobody na 8 rokov nepodmienečne," povedala sudkyňa Okresného súdu v Komárne. Súd doživotne zakázal Tiborovi sadnúť si za volant akéhokoľvek vozidla a nariadil mu uhradiť nemajetkovú ujmu synovi nebohých manželov Dolinayovcov vo výške 30-tisíc eur. "So zvyškom svojho nároku na náhradu škody nemajetkovej ujmy v peniazoch sa odkazuje na civilný proces," uviedla sudkyňa. 

Tibor Barta na súde uviedol, že tento mesiac prerušil živnosť, nikde nepracuje a okrem motorových vozidiel nikdy nevlastnil žiadne nehnuteľnosti. "Nemám súhlas od klienta, aby som sa vyjadrila," povedala obhajkyňa obžalovaného Kristína Vajliková. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, prokurátorka aj obvinený si ponechali 15 dňovú lehotu na odvolanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy