Polojasno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Unikátna operácia na Slovensku: Endoskopický zákrok vyskočenej platničky
Zdielať na

Unikátna operácia na Slovensku: Endoskopický zákrok vyskočenej platničky

NOVÉ ZÁMKY / Je menší a šetrnejší a vyžaduje si erudovaný skúsený personál. Endoskopický zákrok ošetrenia vyskočenej platničky začali robiť v Nových Zámkoch, ako v prvej štátnej nemocnici na Slovensku. Pacient sa už večer po operácii postaví na nohy.

"Jednalo sa o herniu, laicky povedané vyskočenú platničku, odstránenie úlomku platničky a uvoľnenie nervového koreňa," vysvetlil zákrok neurochirurg Ján Vanko. Fakultná nemocnica v Nových Zámkoch, ako prvé štátne pracovisko na Slovensku, začalo s miniinvazívnou metódou ošetrenia medzistavcovej platničky endoskopicky. Minimálny rez neporušuje svalstvo chrbtice, šetrne sa pracuje s nervami.

"Je to metóda, ktorá sa v súčasnosti začína etablovať v Európe, pacient už večer dokáže stáť, nemá výrazné bolesti, rýchlo sa vráti do života," konštatoval primár Martin Melišek. Päťdesiatnik Milan z Levíc je jedným z prvých pacientov, ktorý sa podrobil endoskopickej operácii v novozámockej nemocnici. Približne po hodine sa podarilo vybrať úlomok platničky pacienta. "Táto technika operovania nie je štandardná, je treba naučiť sa tento výkon," uviedol primár Melišek. Existujú indikačné kritériá, ktoré nie sú vhodné na endoskopiu. Vždy je to na uvážení lekára. Výkon je plne hradený poisťovňou. "Je na výbere pacienta, ktorého lekára si vyberie, to zn. odkiaľkoľvek pacienti môžu prísť k nám," povedal primár. 

Lekári Národného ústavu detských chorôb v septembri operovali zriedkavú vývojovú chybu, ktorá Mateovi z Oravy zachránila život. Šesťhodinovú operáciu urobili prvýkrát podľa najmodernejších postupov a celý čas ju konzultovali online cez video s odborníkom v Londýne. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články