Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mnohí pacienti odmietajú transfúziu z vlastného presvedčenia
Zdielať na

Mnohí pacienti odmietajú transfúziu z vlastného presvedčenia

BRATISLAVA / Lekári sú často konfrontovaní s etickými otázkami. Do týchto situácií ich dostávajú pacienti, ktorých presvedčenie a viera je v rozpore so štandardnými medicínskymi postupmi.

Aj bežné operácie sa môžu niekedy skomplikovať a lekár musí v priebehu niekoľkých sekúnd rozhodnúť, aký postoj zaujať. Napríklad, ak je nutné podať transfúziu krvi pacientovi, ktorý si to pred tým vyslovene neželal. "Jehovovi svedkovia v prípade vážnych zdravotných ťažkostí hľadajú lekárov, ktorí majú skúsenosti s bezkrvnou liečbou a takí lekári sú aj tu na Slovensku," povedal hovorca náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia Rastislav Eliaš. 

"V súlade k ich rešpektu alebo náboženstvu sa snažíme nepodať tú transfúziu, pokiaľ si to môžeme dovoliť. Ale akonáhledôjde stav k tomu, že je ohrozujúci život alebo je kritický stav, že sa tomu nedá vyhnúť, tak určite ju podáme," uviedol cievny chirurg MUDr. Talal Ali, MSc. Ak nejde pacientovi o život a nesúhlasí s navrhovaným postupom lekára, musí to vyjadriť písomne. Uvedená informácia je zároveň zaznamenaná aj v zdravotnej dokumentácii.

"Zdravotnícky pracovník, musí informovať toho pacienta o následkoch a čo to znamená , že by nastala situácia a bola by potrebná transfúzia krvi a tento pacient ju jednoducho nechce prijať, tak ho lekár musí informovať aké to môže mať následky," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

S pacientkami, ktoré odmietli transfúziu krvi má skúsenosť aj profesor Záhumenský. Rodičky, spočiatku odmietali prijať cudziu krv, ale súhlasili až v momente, ak by ich stav bol kritický. "Predstavte si situáciu, že by bol lekár Svedok jehovových a mal by výhradu svedomia a nepodával by transfúziu. Takže ich presvedčenie sa týka samých seba ale vidíte, že máme aj lekárov, ktorí pre svoje náboženské presvedčenie odmietajú podať liečbu iným ľuďom, ale nie sú to jehovisti," uviedol Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD. 

Iná situácia je pri deťoch. "Tak ako každý môže rozhodovať o svojom živote, tak nemôže už rozhodovať o živote iného. V prípade dieťaťa nemôže rodič odmietnuť transfúziu, keď je transfúzia zachraňujúca," uviedol súdny znalec Doc. MUDr. JUDr. Peter Kováč, PhD. Hippokratova prísaha hovorí jasnou rečou. Bez ohľadu na akýkoľvek postoj pacienta musí lekár za každých okolností pomôcť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy