Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pred osemdesiatimi rokmi vypravili zo Slovenska prvý transport židovských žien a dievčat do Osvienčimu
Zdielať na

Pred osemdesiatimi rokmi vypravili zo Slovenska prvý transport židovských žien a dievčat do Osvienčimu

SEREĎ / Pripomíname si smutné osemdesiate výročie v slovenských dejinách. V tento deň odišiel zo stanice v Poprade prvý transport židovských dievčat a žien do koncentračného tábora Auschwitz. Po nich odchádzali v nákladných vlakoch ďalší ľudia. Málokto sa vrátil domov.

Bola streda, 25. marca 1942, keď vo večerných hodinách muselo 999 mladých žien a dievčat nastúpiť do vagónov pre dobytok. To bol začiatok deportácie Židov zo Slovenska. A po nich nasledovali ďalšie, z ktorých väčšina bola zavraždená. "Bol to transport, ktorým začala prvá vlna deportácií Židov z územia Slovenska a tá vlna trvala do októbra 1942. Spolu bolo deportovaných takmer 58 000 Židov na dve miesta. Jedna bola Lublinská oblasť, kde boli vyhladzovacie tábory a druhý bol tábor Auschwitz Birkenau," povedal vedúci Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok. 

Za prvým transportom z Popradu hneď nasledovali ďalšie. Z tých ľudí, ktorí boli deportovaní v prvej vlne, boli prakticky všetci zavraždení. Prežilo ich len zopár. "Najprv zobrali mladých ľudí a potom Slovenský štát to v podstate inak komunikoval, ale faktom bolo to, že oni tu nepotrebovali nechať deti a starých ľudí, ktorí boli pre ten režim, ale aj celú krajinu príťažou," uviedol Korčok. 

Všetky zákony a nariadenia mal Slovenský štát nastavené tak, že Židia nemali možnosť sa nikde zamestnať, o všetko prišli a následne im po deportácii zrušili občianstvo. Za každého deportovaného Žida, musel Slovenský štát zaplatiť 500 ríšskych mariek. "Slovenské dievčatá, ktoré sa tým prvým transportom dostali do tábora Auschwitz tvorili prvý kompaktný židovský transport, ktorý do toho tábora prišiel," povedal Korčok. 

Zo Slovenska celkovo odišlo 57 transportov. Za lokomotívami boli napojené vagóny pre dobytok, v ktorých sa dokopy tlačilo približne 58 000 ľudí. Tým, ktorým sa podarilo prežiť cestu v otrasných podmienkach, neprežili v táboroch. Po vojne sa na slobodu dostali len stovky z nich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy