Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Video tancujúcich vojakov sa stalo hitom internetu. Mladí muži priznali, že často zadržiavali plač
Zdielať na

Video tancujúcich vojakov sa stalo hitom internetu. Mladí muži priznali, že často zadržiavali plač

SLIAČ / Video našich vojakov, ktorí pomáhajú na slovensko-ukrajinskej hranici, sa stalo hitom internetu a prebrali ho aj zahraničné médiá. Zachytáva ako, mladí muži tancujú, bláznia sa a hrajú s deťmi, ktoré vystrašené prichádzajú na Slovensko.

"Chceli sme tie deti rozveseliť, že ich tu čaká nový domov a nemajú dôvod sa báť," povedal Tomáš z leteckej základni na Sliači. "Som rád, že sa mi to podarilo, detský smiech je báseň pre uši, aspoň pre mňa," uviedol Dávid. Tomáš a Dávid strávili vo Vyšnom Nemeckom 10 dní, na hraniciach za ten čas videli mnoho smutných osudov, pohľad do vystrašených detských očí ich nenechal ľahostajnými.

"Bolo to plné emócií, ľudia zúfalí chodili, plakali deti, nevedeli, čo sa deje," povedal Dávid. "Vo voľnom čase sme si urobili samoštúdium ukrajinčiny, aby sme im vedeli povedať aspoň základné veci," povedal Tomáš. Obaja majú 21 rokov, vlastné rodiny teda ešte nemajú. No na záberoch vidieť, že sa vedia vcítiť do pocitov tých, ktorí u nás hľadajú útočisko. "Veľa ľudí nevie kam ide čo ich čaká, snažili sme sa vcítiť do ich kože," povedal Tomáš. 

Čo je s mamou a jej dvomi synmi, ktorým vojaci dokázali vyčariť úsmev na tvárach aktuálne nevedia. Posadili ich do autobusu smerom do Košíc. No veria, že sú v poriadku. "Naložili sme ich do autobusu, kolega položil chlapca na sedačku," povedal Tomáš. "Bolo mi ich ľúto, keď som ho položil na sedačku, nechcel sa ma pustiť, bolo mi do plaču, verím, že sú v bezpečí," dodal Dávid. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy