Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Viaceré krajiny predávali Rusku vojenskú techniku. Je medzi nimi aj Slovensko
Zdielať na

Viaceré krajiny predávali Rusku vojenskú techniku. Je medzi nimi aj Slovensko

BRATISLAVA / Napriek embargu predalo 10 krajín EÚ rakety, lietadlá, torpéda, bomby Rusku. Rusko pokračovalo v nákupe zbraní EÚ minimálne do roku 2020. Celkový vývoz v tomto období bol v hodnote viac ako 300 miliónov eur. Podľa verejných údajov analyzovaných Investigate Europe by niektoré z týchto zbraní mohli byť použité proti Ukrajine.

S informáciou o dodávkach Rusku z krajín EÚ prišlo Investigate Europe, ktoré analyzovalo aj množstvo vyvozenej vojenskej techniky. 

"Naše osudy sú prepojené. Ukrajina je súčasťou európskej rodiny. Agresia Vladimira Putina je agresiou proti všetkým zásadám, ktoré sú nám drahé,“ povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. 

Tretina krajín EÚ vyvážala do Ruska zbrane

Ešte pred menej ako dvomi rokmi Rusko odkupovali od Európskej únie zbrane, a vo veľkom. Tretina členských štátov Európskej únie vyvážala zbrane do Ruskej federácie, vyplýva to z údajov oficiálnej pracovnej skupiny Rady pre vývoz konvenčných zbraní (COARM), ktoré analyzovala Investigate Europe.

Tieto údaje ukazujú, že v rokoch 2015 až 2020 najmenej 10 členských štátov EÚ vyviezlo do Ruska zbrane v celkovej hodnote 346 miliónov EUR. Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Rakúsko, Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Fínsko, Slovensko a Španielsko – v rôznom rozsahu – predali „vojenskú techniku“ Rusku. Medzi technikou sú zbrane, rakety, torpéda, ale aj bomby. 

Vyvážali do Ruska aj napriek embargu z roku 2014

Predaj uskutočňovali krajiny aj napriek embargu, ktoré prijala Európska únia po roku 2014, teda v čase, keď Rusko anektovalo Krym. V embargu sa píše:" Priamy alebo nepriamy predaj, dodávka, prevod alebo vývoz zbraní a súvisiaceho materiálu všetkých typov vrátane zbraní a streliva, vojenských vozidiel a vybavenia, polovojenského vybavenia a náhradných dielov do Ruska štátnymi príslušníkmi členských štátov alebo z území členských štátov alebo používaniu ich vlajkových plavidiel alebo lietadiel sa zakazuje bez ohľadu na to, či majú alebo nemajú pôvod na ich územiach."

Zbrane môžu byť teraz použite v ruskej invázii proti Ukrajine

Krajiny embargo obišli právnou medzerou v nariadeniach EÚ, aby pokračovali v obchode. Pracovná skupina Rady pre vývoz konvenčných zbraní odpovedala na otázky IE a vysvetlila, že „zbrojné embargo EÚ obsahuje túto výnimku: zmluvy uzavreté pred 1. augustom 2014 alebo doplnkové zmluvy potrebné na plnenie takýchto zmlúv. Údaje, ktoré nájdete v databáze, by mali spadať pod túto výnimku. Členské štáty sú zodpovedné za zabezpečenie dodržiavania zbrojného embarga a spoločnej pozície EÚ. Preto COARM uzatvára: „Členské štáty nevyzbrojujú Rusko."

Ale záver nie je taký jednoduchý. Siemon Wezeman, vedúci výskumník Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru (SIPRI), rozlišuje medzi bežným ekonomickým obchodom a vývozom zbraní. "Zbrane sú súčasťou našej zahraničnej politiky, nie hospodárskej politiky. Hlavné sú politické dôvody," vyjadril sa pre IE výskumník Siemon Wezeman. 

Najväčšími dodávateľmi Francúzsko a Nemecko

Na grafe Investigate Europe je vidieť, že najväčšie množstva predávali Francúzsko a Nemecko. Francúzsko predalo Rusku vojenské vybavenie v hodnote 152 miliónov eur a Nemecko vyviezlo do Ruska vojenskú techniku ​​v hodnote 121,8 milióna eur. Slovensko a Chorvátsko mali v predchádzajúcich rokoch po jednom exporte do Ruska, v oveľa menšom množstve.

Vývoz zbraní do Ruska 2015-2020

Investigate Europe

Súvisiace články

Najčítanejšie správy