Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Arsenii (13) z Ukrajiny: Nebojte sa prísť na Slovensko, všetci nám pomôžu
Zdielať na

Arsenii (13) z Ukrajiny: Nebojte sa prísť na Slovensko, všetci nám pomôžu

BRATISLAVA / V mnohých slovenských školách sedia v laviciach deti, ktoré museli ujsť z Ukrajiny. Učitelia aj žiaci sa im snažia uľahčiť príchod do nového prostredia. Jednou z takých škôl je aj Základná škola Ružová dolina v Bratislave. 

Aktuálne je na škole v Ružovej doline 18 žiakov. "Príchod je rozpačitý. Niektorí majú slzy v očiach, niektorí to berú normálne," uviedla riaditeľka školy Anna Tomčániová. Deťom pomáhajú spolužiaci. 

Ukrajinské deti majú od dnešného dňa aj slovenčinu. "Máme tu vychovávateľku, ktorá je pôvodom Ukrajinka. Má vyštudovanú slovenčinu, má vysokoškolské vzdelanie. Začína viesť kurzy v slovenčine. Čo sa týka napríklad matematiky, to sa dá aj v angličtine," hovorí zástupkyňa školy Renáta Dvončová. 

Na školu v Ružovej doline chodí aj Arsenii, ktorý sa deťom snaží veci preložiť do ukrajinčiny. Na Slovensku žije od septembra. "Najviac pomáham ako prekladateľ a ešte ukazujem, čo je kde," hovorí Arsenii. Deti boli zo začiatku v strese, teraz sa to už zmenilo. "Keď prišli, boli v strese, už nie. Teraz vidia, že všetci spolužiaci sú k nim dobrí, aj učitelia a všetci sa snažia byť k nim dobrí a pomôcť im," dodal Arsenii.

Na záver všetkým na Ukrajinu poslal odkaz. "Všetci, ktorí ste na Ukrajine sa držte. Vieme, že Ukrajina bude naša, že vyhráme. Všetkých, ktorí sa boja ísť na Slovensko, pretože neviete hovoriť, nebojte sa. Všetci učitelia, všetci spolužiaci, všetci vám budú pomáhať. Aj teraz, keď k nám prišli noví Ukrajinci, deti doniesli zošity, ceruzky. Sláva Ukrajiny," dodal Arsenii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy