Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zomrel herec Ľubo Roman, mesiac pred 78. narodeninami
Zdielať na

Zomrel herec Ľubo Roman, mesiac pred 78. narodeninami

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vo veku 77 rokov zomrel slovenský herec Ľubo Roman. Informáciu televízie JOJ potvrdil obhliadajúci lekár.

​Podľa informácií TV JOJ známy slovenský herec zomrel na infarkt. V rokoch 1966 až 2001 pôsobil ako herec divadla Nová Scéna v Bratislave, ktorej v období 1991 - 1996 šéfoval, neskôr založil divadlo West. Dlhé roky pôsobil aj ako pedagóg na VŠMU. Rodený Malačan by o mesiac oslávil 78. narodeniny.

Okrem hrania sa Ľubo Roman venoval aj politike. V roku 1994 bol ministrom kultúry v dočasnej vláde Jozefa Moravčíka. V roku 1998 sa dostal aj do parlamentu. Kandidoval aj v prezidentských voľbách v roku 2004, vzdal sa ale v prospech Eduarda Kukana.V roku 2001 sa stal prvým predsedom Bratislavského samosprávneho kraja.

Ľubo Roman hral aj vo viacerých jojkárskych seriáloch:

​V slovenskej kinematografii zanechal nezmazateľnú stopu, keď stvárnil vyše sto filmových rolí, pričom pred kameru sa postavil po prvýkrát už ako 14-ročný v skvelej komédii z roku 1958 Dáždnik svätého Petra. Hral aj v oceňovanom filme Slnko v sieti a od roku 1968 sa nezastavil - každoročne mu pribúdalo na konte päť a viac filmových úloh. Jeho posledný film bol Pokoj v duši v roku 2009.

Spomienku venoval predchodcovi aj župan BSK:

Podobne dlhý výpočet by bol aj v prípade seriálových rolí, keď ešte v roku 2019 sa predviedol v jojkárskom seriáli Prázdniny, predtým v ZOO, či v Keby bolo keby. Bol aj úspešným podnikateľom a od roku 1996 vlastnil budovu niekdajšieho kominárskeho učilišťa na brehu Dunaja, z ktorej spravil luxusnú reštauráciu. Schádzal sa v nej aj Rytiersky rád svätého Juraja, do ktorého herec len pred dvomi rokmi vstúpil. Okrem tejto reštaurácie patria rodine Romanovcov aj ďalšie luxusné reštaurácie, už roky ale tento biznis vedú Romanovi synovia Ľubo mladší a Radomír. Herec bol od roku 1967 ženatý so svojou životnou láskou Ines, ktorá náhle zomrela na otravu krvi v roku 2017.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy