Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Niektoré televízie majú aj záložné štúdiá v suterénoch, hovorí ukrajinská novinárka
Zdielať na

Niektoré televízie majú aj záložné štúdiá v suterénoch, hovorí ukrajinská novinárka

UKRAJINA / Novinárka Olha, ktorá utiekla pred vojnou z Kyjeva do Žitomiru, pre televíziu JOJ opísala, čo ľudia prežívajú, pri snahe dostať sa cez koridory z vojnových zón. Opísala aj to, akým spôsobom fungujú spravodajské redakcie v aktuálnej situácii.

Pri pokuse o evakuáciu dediny Baryshevka v Kyjevskej oblasti, ruské jednotky ostreľovali kolónu autobusov, v ktorých boli ženy a deti. "Zahynulo šesť žien a jedno dieťa. Počet zranených nie je známy. Ruskí okupanti potom kolónu obrátili naspäť do dediny," vyjadrila sa novinárka Olha Mykhaliuk. Podľa miestnych má z času na čas ruská strana vydávať vyhlásenia, o evakuácii ukrajinských obyvateľov z východnej, ale aj strednej oblasti Ukrajiny do Ruska. A to preto, aby vytvorili obraz, o údajnej ruskej pomoci Ukrajincom. "Ukrajinská strana týmto provokáciám nepodlieha. Vďakabohu tu, kde sme my, počujeme iba sirény. Ale vieme o tom, že Žitomir čelí leteckým útokom. Zbombardovali tam nemocnicu a domy sú v ruinách," vysvetlila Olha.

Novinári sa spojili

Ukrajinské televízne stanice vysielajú na jednom kanáli. Každá z hlavných ukrajinských televízii, má vyhradené dve hodiny denne. Redakcia televízie, v ktorej novinárka pracuje, sa presťahovala na Západnú Ukrajinu. Reportéri pripravujú spravodajstvo doma a s vysielaním sa naživo spájajú. Niektoré televízie majú okrem hlavného štúdia, aj záložné v suterénoch. "Všetky stanice hovoria o vojne na Ukrajine, novinári sa spojili. Vidíme, čo sa deje za našimi oknami, počúvame naše rodiny či priateľov. Vidíme slzy a vidíme krv," dodala Olha.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy