Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Celý kúpeľný dom na Sliači vyčlenili pre ukrajinské matky s deťmi, ktoré utiekli pred vojnou
Zdielať na

Celý kúpeľný dom na Sliači vyčlenili pre ukrajinské matky s deťmi, ktoré utiekli pred vojnou

SLIAČ (OKR. ZVOLEN) / Vedenie kúpeľov im chce pomôcť a zamestnať ich. Ukrajinky si samé chcú otvoriť škôlku. Kým bude časť pracovať v kúpeľoch, iné sa budú starať o deti.

V kúpeľnom dome na Sliači, našlo útočisko zhruba 80 ľudí. Nateraz sa stal ich prechodným domovom. "Chceme poďakovať Slovákom, že nám pomohli a máme kde skloniť hlavu," vyjadrila sa obyvateľka kúpeľného domu. "Sú to ženy s deťmi, seniori, alebo starí rodičia s vnúčatami," dodal riaditeľ Kúpeľov na Sliači, Martin Beňuch. V zime dom kúpele nevyužívali, teraz ho bez váhania vykúrili po asi 20 rokoch. Pripravili všetko potrebné, ženy prišli iba s malými taškami.

Júlia zo Záporožia pricestovala na Sliač s dcérou. Doma sa venovala organizovaniu osláv, teraz na to spomína so slzami v očiach. "Pripravovala som ohňostroje, to bývali výbuchy radosti, ale potom čo sme prežili, si to už neviem predstaviť," vysvetlila Júlia. Neposkytli im iba strechu nad hlavou, chcú ich zamestnať v kúpeľoch aj pri údržbe parku. Ženy už začali pomáhať sadiť kvety. "Oni sami o to prosia, chcú byť aktívni a mať nejakú činnosť, chcú si vytvoriť vlastnú škôlku, kým niektoré ženy budú pracovať, ostatné sa budú starať o deti," vysvetlil riaditeľ. Ako dlho budú musieť na Sliači zostať, sami netušia, majú len jediné želanie. "Najradšej by sme sa vrátili domov a k vám by sme pricestovali už iba ako turisti," vyjadrila sa obyvateľka kúpeľného domu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy