Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ľudia zaplavili Námestie SNP, vyjadrili podporu Ukrajine
Zdielať na

Ľudia zaplavili Námestie SNP, vyjadrili podporu Ukrajine

BRATISLAVA / Za vašu a našu slobodu, mier Ukrajine! To bolo heslo, ktoré pritiahlo desiatky ľudí na Námestie SNP, aby vyjadrili svoj názor k súčasnej neľahkej situácii.

Pri mikrofóne sa vystriedali viacerí rečníci, takto na diaľku posielali odkazy celému svetu. "Toto je aj naša vojna, na to nesmieme zabudnúť. Vyzývame západné vlády k odpojeniu všetkých ruských bánk zo systému SWIFT," ozývali sa hlasy z pódia. "Všetci sme na jednej lodi a sme povolaní veslovať," povedala europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann.

Počuť bolo možné aj konkrétne požiadavky. Otvorenie humanitárnych koridorov, zastavenie odoberania ropy a plynu z Ruska, ochrana ukrajinských jadrových zariadení, zastavanie dezinformácií - to všetko zaznelo počas pokojnej demonštrácie. "Putin je vojnový zločinec a ja si myslím, že slušné demokratické krajiny by nemali obchodovať s vojnovými zločincami," apelovala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Hovorilo sa aj o rozsiahlej armáde obhajcov ruského režimu, apológie z ich klávesníc zaplavujú online priestor. "Na Slovensku pôsobí dlhé roky veľmi dobre zorganizovaná, vzájomne prepojená skupina putinových trollov, politických oportunistov a ďalšej zberby, ktorá teraz ukazuje, aká skutočne je," uviedol vedúci centra boja proti hybridným hrozbám ministerstva vnútra Daniel Milo.

Zlatým klincom nebol nik iný než Hassan, 11-ročný chlapec z Ukrajiny. Sám precestoval cez polovicu republiky a už je v opatere ľudí, ktorí sa oňho dokáže v bezpečí postarať. "Najťažšie pre mňa bolo zanechať svoj domov a svoju mamu," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy