Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jadrové elektrárne na Ukrajine sú podľa expertov jedným z cieľov ruskej armády
Zdielať na

Jadrové elektrárne na Ukrajine sú podľa expertov jedným z cieľov ruskej armády

UKRAJINA/RUSKO / Ukrajinské tajné služby varovali, že podľa získaných informácií, vydal ruský prezident Putin príkaz, na teroristický útok na odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle. Tú aktuálne ovládajú ruské jednotky. Kremeľ vraj chce spôsobiť katastrofu, vyvolanú ľudským zásahom a zodpovednosť za ňu zhodiť na Ukrajincov.

Najprv ovládli Černobyľ. Neskôr sa prebili k Záporožiu. V postupe k juhoukrajinskej jadrovej elektrárni, im zatiaľ bránia ukrajinské jednotky. Jadrové elektrárne sú ale podľa expertov očividne jedným z cieľov ruskej armády. "Pomocou ich ovládnutia chcú získať kontrolu nad dodávkami energií pre ukrajinské mestá," vyjadril sa expert na bezpečnosť Taras Kuzio. Ukrajinci ale tvrdia, že to nemusí byť ich jediným cieľom. Tamojšie tajné služby varujú, že Kremeľ chce jadrové elektrárne zneužiť na vydieranie sveta, aby prestal podporovať Ukrajinu. Pri letisku v Hostomeli, vraj ruské chladiarenské vozy zbierali telá mŕtvych ukrajinských vojakov a hrozí, že ich budú vydávať za zabitých sabotérov v Černobyle. "Toto je nová úroveň terorizmu. Ruská armáda zabudla na to, čo spôsobila havária Černobyľskej jadrovej elektrárne," vyjadril sa prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinci informovali o ďalšej údajnej provokácii

Ruské lietadlo podľa nich zaútočilo z ukrajinského územia na bieloruskú obec, v snahe vtiahnuť Bielorusko do vojny. Bielorusko túto správu poprelo. Že ruské jednotky riskujú, dokazuje aj najnovší útok na jadrový výskumný inštitút v Charkove. Požiar, ktorý vypukol v ubytovni, sa hasičom podarilo uhasiť a k zvýšeniu radiácie nedošlo. Prípadná mimoriadna udalosť v Černobyle, by už podľa odborníkov nemala ohroziť širšie okolie. Najnovšie tam skladované jadrové palivo má totiž už dvadsaťdva rokov. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu ale stále nedokáže overiť tvrdenia Ruska, že obnovilo dodávky elektriny do Černobyľu z Bieloruska. Nemá ani kontakt so systémami, monitorujúcimi bezpečnostnú situáciu. Hoci agentúra označila situáciu za hroznú, verí, že sa ju podarí vyriešiť. "Dobrou správou je, že aj Ukrajina aj Rusko chce s nami vo veci spolupracovať. Som si ale vedomý, aká zodpovednosť leží na našich pleciach," dodal Rafael Grossi, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy