Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Problémy so získaním kvalitných zamestnancov: Riešením je projekt duálneho vzdelávania
Zdielať na

Problémy so získaním kvalitných zamestnancov: Riešením je projekt duálneho vzdelávania

SLOVENSKO / Čoraz väčší počet priemyselných podnikov si láme hlavu s problémom, kde v rámci prechodu na automatizáciu, získať kvalitných zamestnancov. Jedným z riešení je projekt duálneho vzdelávania, do ktorého sa môžu dnešní deviataci prihlásiť do 20. marca. Štatistiky ukazujú, že jeho absolventi majú lepšiu šancu zamestnať sa, dostávajú vyšší plat a majú väčšie možnosti na trhu práce.

Požiadavky trhu sa veľmi rýchlo menia a treba na ne pružne reagovať. Slovensko sa už teraz radí medzi 20 krajín, s najvyšším podielom robotov v priemysle a napríklad všetky automobilky pôsobiace u nás, sa prihlásili k postupnej zmene smerom k výrobe bezemisných a nízkoemisných vozidiel. Školenie pracovníkov si vyžaduje čas a stojí nemalé prostriedky. Nároky na zamestnancov sa stupňujú a väčšiu šancu uspieť majú práve tí absolventi, ktorých už škola pripraví na nástup nových technológií. V rámci duálneho vzdelávania, sa môžu učiť v reálnych podmienkach a ako bonus dokonca získať motivačné štipendium až do 200 eur.

"Medzi najžiadanejšie odbory v automobilovom priemysle, patria odbory, ktoré sú zamerané na budúcnosť, ako napríklad autotronik, alebo vysokonapäťové technológie, odbor mechatronik a iné perspektívne odbory, zamerané na transformáciu v automobilovom priemysle,“ vysvetlil Tomáš Polaščin, predseda vzdelávacej komisie ZAP SR.

Tlak na čoraz vyššiu kvalifikáciu pracovníkov, bude naďalej rásť. Duálny systém vzdelávania môže skrátiť čas na školenie zamestnancov a zároveň prispieť k tomu, aby sme neprodukovali kádre, ktoré budú končiť na úradoch práce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy