Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ukrajinské ženy dostali do rúk samopal, guľomet či granáty, pripravujú sa na najhoršie
Zdielať na

Ukrajinské ženy dostali do rúk samopal, guľomet či granáty, pripravujú sa na najhoršie

UŽHOROD / Zúfalé časy si vyžadujú zúfalé riešenia. Desiatky žien každý deň mieria do výcvikových táborov, v ktorých im už pri dverách dajú do rúk samopal.

Situácia v Zakarpatskej oblasti je zatiaľ pomerne pokojná, no jej obyvatelia vedia, že sa to môže kedykoľvek zmeniť. A tak sa ženy rôznych vekových kategórií učia, ako manipulovať so zbraňou, používať granáty či nosiť nepriestrelnú vestu. Dať si na seba 14-kilový náklad im pomáha učiteľ fyziky alias vedúci výcviku. "Pozrite sa, do akej doby sme dospeli, mladé ženy sa učia používať zbrane. Musia mať silu v rukách, je to železo a treba poskladať viacero pevných elementov," povedal Oleksander Konopľov.

Dievčatá sršia entuziazmom. "Má nejakú váhu, je ťažší, ale dá sa to zvládnuť," povedala Beáta a vzápätí s kalašnikovom namierila na inštruktora. Niektoré veci je asi lepšie vysvetliť pred tým, než dáte obyčajným ľuďom do ruky smrtiaci nástroj. Podľa vedúceho vojenskej katedry na užhorodskej univerzite, Vasiľa Olijnika, sa okrem legendárneho AK-47 počas výcviku naučia pracovať aj s ľahkými guľometmi či granátmi.

O inštruktáž je obrovský záujem hlavne medzi mladými ľuďmi, denne ich chodí približne 150. "Nikto neveril, že také môže prísť. A treba byť pripravený," znejú hlasy z miestnosti. "Ja často panikárim, ale keď naberiem skúsenosti so strieľaním, tak ak príde k najhoršiemu, ruky to už budú robiť samé," prisvedčuje kamarátka. 

Spokojní sú aj kompetentní, z výcviku majú dobrý pocit. "Pomôže bežným ľuďom zbaviť sa strachu, chceme, aby si verili, že aj oni môžu zachrániť nielen svoju rodinu, ale aj našu vlasť," vyhlásil Olijnik. Názor Konopľova možno v propagačných materiáloch nenájdete, no situáciu vystihol výstižne. "Ukrajinské ženy sú patriotky, jediným problémom môže byť manikúra," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy